Austrija predstavlja grupu "Prijatelji Zapadnog Balkana" za brzo pristupanje EU

22.06.2023 11:00

Photo:

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg predstaviće "Prijatelje Zapadnog Balkana", grupu od sedam država članica EU koje žele da ubrzaju pristupanje država Zapadnog Balkana EU tokom Evropskog foruma Vahau u Donjoj Austriji u petak.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Austrije, Austrija, Grčka, Italija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija i Češka biće poznate kao "prijatelji Zapadnog Balkana" i odlučne su da preduzmu akciju.

"Evropska unija mora konačno odlučno da nastavi sa procesom proširenja za jugoistočnu Evropu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako dodaju, sa pravim fokusom na Ukrajinu, EU ne sme da izgubi iz vida države Jugoistočne Evrope.

Šalenberg je na forum pozvao trojicu kolega - Miroslava Vlahovskog iz Slovačke, Jana Lipavskog iz Češke i Gordana Grlića Radmana iz Hrvatske.

Prisustvovaće i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, zajedno sa ključnim članovima bosanskohercegovačkog civilnog društva i dijaspore u Austriji.

Ministri spoljnih poslova iz grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana" imaju za cilj da podrže "Getvajšku deklaraciju", koja naglašava potrebu za jačom integracijom Zapadnog Balkana u EU i potrebu za "postepenom i ubrzanom integracijom" pre punog pristupanja EU, dodaje se u saopštenju.

Zalaganje Austrije za novu grupu dolazi u trenutku kada su lideri EU i Zapadnog Balkana razmišljali o obećanjima o brzom pridruživanju datim na samitu EU-Zapadni Balkan u Solunu 2003. godine, pošto je u sredu bila 20. godišnjica samita.

Izvor: Euroactiv