Američke kompanije do sada investirale oko pet milijardi dolara u Srbiji

20.06.2023 12:06

Photo:

Američke kompanije su do sada investirale oko pet milijardi dolara u Srbiji. SAD su partner broj jedan Srbije na polju razmene usluga u okviru IKT sektora, a oblasti koje su interesantne potencijalnim investitorima iz SAD su i ulaganje u energetiku, posebno sa stanovništa diversifikacije i zelene tranzicije, ulaganje u infrastrukturu, kao i biomedicina i bioinformatika. Potencijalna oblast saradnje je i auto-moto sektor, prenosi Euronews Srbija.

Za postojeće i potencijalne američke investitore prilikom odluke o ulaganju broj jedan je ljudski potencijal, kažu u Američkoj privrednoj komori čija se delegacija vratila iz posete Vašingtonu.

Na brojnim sastancima je bilo reči o unapređenju ekonomskih odnosa, izbegavanju dvostrukog oprezivanja, ali i o tome kako američko tržište da bude više dostupno za proizvode iz Srbije, odnosno o ukidanju carina na izvoz robe iz Srbije u SAD.

"U narednom periodu tu možemo da očekujemo napredak po svakom pitanju, a brzina napretka zavisiće od mnogo faktora. Treba imati u vidu da se radi o SAD, jednoj velikoj administraciji koja se bavi mnogim pitanjima, a jedna od naših tema koja je jako bitna jeste prekogranična trgovinska saradnja, jer naš cilj je da se na što bolji način pripemimo za integraciju Srbije u jedinstveno tržište EU i u tom pogledu smo sa njihovim raznim agencijama pričali o podršci koju možemo da dobijemo u tom sektoru", rekao je za Euronews Srbija Stefan Lazarević iz Američke privredne komore, koji je bio na čelu delegacije koja je posetila Vašington.

Delegacija Američke privredne komore imala je u Vašingtonu brojne sastanke sa privrednicima, ali i sa predstavnicima Ministarstva privrede, kao i sastanke na politički visokom nivou u Stejt departmentu i Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Za postojeće i potencijalne američke investitore prilikom odluke o ulaganju broj jedan je ljudski potencijal, kao i to kako se u Srbiji gleda na modernizaciju obrazovanja.

"To je jako bitno jer ekonomski napredak zavisi od toga kako i koliko ulažemo u obrazovanje da bismo održali taj potencijal i dalje ostali konkurentni na tržištu", rekao je Lazarević.

On kaže da je već veliki broj američkih kompanija prisutan na našem tržištu, a da je za njih kao i za potencijalno nove investitore iz SAD važan ljudski potencijal.

"Kada pričamo sa postojećim investitorima ali i sa onima koji planiraju da dođu, oni uglavnom govore da je ljudski potencijal stvar broj jedan koja njih privlači, to su naši ljudi koji govore više različitih stranih jezika, imaju dobro tehničko znjanje, dobru radnu etiku. To je jako bitno jer ekonomski napredak svakako zavisi od toga kako i koliko ulažemo u obrazovanje, kako gledamo na modernizaciju obrazovanja da bismo održali taj potencijal i dalje ostali konkurentni na tržištu. Zato i privlačimo tako visoke tehnološke kompanije", kaže Lazarević.

Odlazak u Vašington bio je, dodaje Lazarević, dobra prilika da se razjasne neke nedoumice.

"Rekao bih da nema mana, ali ima dosta nepoznatih stvari. U tom smislu je naša poseta došla u pravom trenutku jer smo kroz direktan razgovor mogli da govorimo otvoreno o svim temama koje se tiču ekonomije i da na taj način pojasnimo koje su to prednosti ili eventualno razjasnimo neke nedoumice oko poslovanja u Srbiji", rekao je Lazarević odgovarajući na pitanje šta je to što odbija američke investitore.

Osim razmene usluga u IKT, sektoru u kojem su SAD partner broj jedan Srbije, Lazarević je naveo da je ono što je sigurno tema broj jedan u razgovoru sa američkim investitorima je dalje ulaganje u energetiku, posebno sa stanovništa diversifikacije, zelene tranzicije, kao i ulaganje u infrastrukturu.

Izvor: Euronews Srbija