EU i Zapadni Balkan

17.04.2023 15:53

Photo:

Šest godina pošto je Bosna i Hercegovina (BiH) predala zahtev za članstvo, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji potvrdio je da je Evropska komisija preporučila da im se dodeli status kandidata.

Uz poruku da Evropa ispunjava obećanja, Varhelji je saopštio da je otvaranje vrata za BiH prekretnica u politici proširenja EU.

„Put u EU je otvoren. Imamo velike nade i očekivanja da će 14 ključnih prioriteta biti ispunjeno na dobrobit građana", istakao je Varhelji.

d političara u Sarajevu očekuje se da ispune, ne tako kratak spisak, od 14 prioriteta i reformi koje se odnose na demokratiju i vladavinu prava i o njima nema pregovora.

„BiH ih mora ispuniti sve pre nego što bude u mogućnosti otvoriti pregovore", istakao je prethodno evropski komesar za proširenje, prenosi Oslobođenje.

Šta vest znači za građane?
Za građane BiH kandidatski status poruka da EU nije u potpunosti zaboravila na njih, kaže politički analitičar Adi Ćerimagić.

„Međutim, ova odluka neće stvoriti euforiju ili velika očekivanja".

„Građani vide da ni Crna Gora i Srbija, koje pregovaraju već 10 odnosno osam godina, nisu blizu članstva u EU", kaže analitičar Inicijative za evropsku stabilnost.

„Štaviše, danas se čini dalje nego pre 10 godina. I tu je krivica i EU", napominje on za BBC na srpskom.