Održana konferencija “ONE YEAR LATER : Serbian - American relations facing the Covid -19 challenges”

17.04.2023 15:43

Photo:

Kongres srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) i Color Media Communications (CMC) održali su danas konferenciju “ONE YEAR LATER : Serbian - American relations facing the Covid -19 challenges”, na kojoj su, o odnosima dve zemlje u protekloj godini pandemije, između ostalih, govorili Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije, Vladimir Marinković, osnivač KSAP, Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji, Robert Čoban, predsednik Color Press Group, Stiv Stajvers, kongresmen i potpredsednik Srpskog kokusa, Derek Mičel, predsednik Nacionalnog Demokratskog Instituta. Konferenciju je otvorio predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

Na samom početku konferencije, Dačić je istakao da i Srbija i SAD zaslužuju da se razgovara o zajedničkoj saradnji, a da su, kako je rekao, odnosi dve zemlje jedan od političkih prioriteta državne politike Srbije.

„Tokom najvećeg dela naše istorije, odnosi dve zemlje su bili partnerski, solidarni i bratski, a to ne smemo da zaboravimo. Iza nas je teških godinu dana za vreme koje smo se našli u situaciji da je ista pretnja zakucala na vrata i bogatih i siromašnih. Svi smo bili izloženi istoj opsnosti, a u takvim trenucima malo sta može da pomogne osim zajedničke borbe i solidarnosti“, poručio je predsednik Narodne Skupštine Republike.
**
Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i narodni poslanik Vladimir Marinković ocenio je** da je Srbija uspela da unapredi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i u vreme kada su obe zemlje vodile tešku bitku sa pandemijom virusa Covid – 19, punu izazova u borbi za zdravlje, ekonomiju i radna mesta.

„Podsetiću da se odnosi Srbije i SAD kontinuirano razvijaju, što potvrđuje i potpisivanje Vašingtonskog sporazuma i Međudržavnog sporazuma o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji, potpisanog 21. januara, a koji otvara novu eru u našim odnosima. Pomenute aktivnosti doprinose unapređenju političkih odnosa i saradnje Narodne Skupštine Republike Srbije i Kongresa i Senata SAD. Srećni smo što svakog dana stičemo nove prijatelje u Kongresu i Senatu zahvaljujući, između ostalog, i zalaganjima ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića. To je posebno važno imajući u vidu činjenicu koju uvek ističemo, a to je da SAD nema većeg saveznika od Srbije u ovom delu Evrope, zbog čega ćemo se truditi da nastavimo saradnju u svim važnim oblastima i u narednom periodu podstaknemo još jače odnose “, dodao je Marinković.

„Danas smo čuli zanimljive činjenice o tome šta su Srbija i SAD za godinu dana uradile na planu borbe protiv virusa Covid-19, kako su organizovale zdravstvo, vakcinaciju i oporavak ekonomije, i to u svetlu tih važnih 140 godina diplomatske i bilateralne saradnje. Amerika je važan spoljno - trgovinski partner Srbije, a američke kompanije su, u rasponu od malih kompanija do globalnih korporacija do sada uložile preko 14 milijardi evra i zapošljavaju preko 95.000 ljudi u zemlji. Takođe i američka Vlada ulaže preko raznih fondova u Srbiju, DFC kancelarija je najavila svoja ulaganja, a čini se i da su politički odnosi dve zemlje dobili potpuno novi pravac, što ćemo siguran sam videti u narednom periodu, a što su i bili zaključci današnje konferencije. Imali smo veoma važne sagovornike sa obe strane, srpske i američke, koji su nadam se dali odgovore i svoj osvrt na sva ova pitanja“, izjavio je predsednik Color Press Grupe i koorganizator konferencije Robert Čoban.
**Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ** govoreći o odnosima dve zemlje, istakla je da veruje da je njihov dalji razvoj moguć u ključnim oblastima za budućnost, poput klimatskih promena, zaštite životne sredine, zelene energije, ali i mnogih drugih.
“Srbija je, u uslovima globalne krize izazvane pandemijom COVID-19 pokazala snagu, stabilnost i organizovanost, uspevajući da sačuva ekonomiju, da uloži značajna sredstva u zdravstvenu zaštitu i da među prvima u Evropi obezbedi vakcinu za svoje građane, čak četiri različita proizvođača. Sad je najvažnije da se svi vakcinišemo jer je to glavni uslov da se što pre vratimo na način života pre pandemije. Takođe verujem da nas je ova kriza navela da gledamo unapred, i da dodatno unapređujemo naše odnose sa najrazvijenijim zemljama sveta. Verujem da ima mnogo prostora da unapredimo političke i ekonomske odnose Srbije i SAD i da, u godini u kojoj obeležavamo 140 godina naših diplomatskih odnosa, otvorimo nove horizonte naše saradnje upravo u onim oblastima koje će obeležiti naredne decenije, a tiču se borbe protiv klimatskih promena, zaštite životne sredine i zelene energije, a time i prostor za nove investicije“, izjavila je Mihajlović.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da mu je uvek zadovoljstvo da učestvuje u događajima koje organizuje KSAP, te da je zahvalan osnivaču ove organizacije Vladimiru Marinkoviću i potpredsednici Vlade Republike Srbije Zorani Mihajlović na trudu koji ulažu u unapređenje odnosa dve zemlje.

„Ove godine obeležavamo 140 godina od osnivanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, a za to vreme smo ostvarili značajnu saradnju u oblastima ekonomije, politike i kulture. Danas govorimo o partnerstvu dve zemlje za vreme pandemije virusa COVID – 19, a ja mogu da kažem da je za to vreme Srbija bila dobar prijatelj i partner. Srbija je organizovala posebne letove za američke državljane, donirala zaštitnu opremu i testove, te distribuirala vakcine u regionu“, poručio je Godfri ističući važnost Sporazuma o razvojnom partnerstvu potpisanog sa USAID-om i dolaska DFC-a.

Kako je rekao, posebno je ponosan na saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koja je planirana za narednih 10 godina, kao i na saradnju u resoru Ministarstva rudarstva i energetike.

KSAP i CMC organizovali su u aprilu 2020. godine, konferenciju „Srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID-19”, na kojoj je bilo reči o načinu na koji će se odnosi i saradnja Srbije i SAD razvijati u pogledu borbe protiv pandemije virusa COVID-19, dok je ova konferencija bila svojevrsno sagledavanje prognoza i sumiranje protekle godine po pitanju odnosa dve zemlje.