Srbija i SAD - Strateški partneri

03.05.2023 14:29

Photo:

USERBIA DAILY je portal čiji je glavni cilj podrška uspostavljanju snažnijih bilateralnih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Takođe,sve one koji prate rad našeg portala želimo da informišemo ne samo o trenutnim dešavanjima u Americi i Srbiji već i da ih podsetimo na našu zajedničku istoriju i vrednosti koje smo prvenstveno kao dva slobodarska naroda delili tokom 142 godine naših diplomatskih odnosa tokom kojih je bilo mnog više zajedničkih dobrih trenutaka i pobeda ali i vremena kada globalna geopolitička situacija nije išla na ruku našim dobrim odnosima koje ne treba da zaboravimo ali koje mogu da nas nauče i opomenu da nam se takve negativne stvari ne dogadjaju u budućnosti.

Ovaj tekst pišem na dan Uskrsa, dan kada je Isus pokazao celom svetu da uvek postoji nada, spasenje i da uvek kao narodi i države treba da delujemo u skladu sa njegovim principima, mira, saradnje i međusobne ljubavi i praštanja.
Zato verujem i da odnosi između Srbije i Amerike mogu da uskrsnu pravom smislu te reči s obzirom da sam potpuno ubeđen da naše dve zemlje imaju mnogo prostora sa saradnju i uspostavljanje vrednosnog sistema koji je imanentan razvoju čovečanstva i ljudske civilizacije u 21. veku.

Danas možemo da budemo ponosni na odnose naše dve zemlje a konkretni rezultati ove saradnje vide se na svakom koraku. Zajednički gradimo infrastrukturu, puteve, američke kompanije sve više i radije investiraju u našu zemlju, poruke američkih političara i predstavnika su partnerske i prijateljske. Takođe je važno napomenuti da Srbija danas vodi jednu racionalnu politiku i da shvata koliko je za našu budućnost značajno vraćanje starog savezništva sa Amerikom što je u interesu našeg naroda i naše države.

U proteklih nekoliko godina Srbija je uradila puno, prvenstveno zahvaljujući predsedniku Vučiću da obnovimo savezništvo i stvorimo više prijatelja i partnera u američkim institucijama, predstavničkom domu, senatu , administraciji, think-thank organizacijama, medijima. Slika Srbije i našeg naroda je sasvim drugačija nego samo pre desetak godina zahvaljujući prvenstvenoj političkoj volji i posvećenosti obe strane.
Sjajni i posvećeni ljudi u srpskom kokusu, posvećeni i dobronamerni diplomatski predstavnici obe strane, zajednički rad na polju politike, ekonomije, biznisa, kulture, doprineo je tome da danas govorimo o započinjanju strateškog dijaloga između naše dve zemlje koje bi trebalo da rezultira strateškim partnerstvom.
Za one koji analiziraju odnose naše dve zemlje kroz istoriju nema ništa logičniije od toga da naše dve zemlje imaju najviši nivo odnosa a duboko sam ubeđen i u to da Amerika nema većeg saveznika u ovom delu Evrope.

Odlični politički odnosi su svakako preduslov za saradnju na svim nivoima i smatram da Srbija ima mogućnost da sada iskoristi priliku kako bi unapredili odnose u svim oblastima društvenog života a posebno u kulturi, sportu, obrazovanju, novim tehnologijama.
Takođe još više treba da radimo sa našom dijasporom u Americi da koordiniramo aktivnosti kako bi pozicija Srbije i našeg naroda bila povoljnija.

Kada govorimo o srpsko-američkim odnosima moramo reći da je saradnja između Nacionalne Garde Ohaja i naše zemlje možda i postavila temelj za naše strateško partnerstvo.
Ova saradnja traje u kontinuitetu skoro 20 godina i značajno je približila našu vojsku sa Nacionalnom gardom Ohaja a priprema se i puno zajedničkih projekata i u drugim oblastima.
Važno je napomenuti i ogroman potencijal koji postoji na polju saradnje u oblasti energetike i diversifikacije snabdevanja energentima naše zemlje što je preduslov za dugoročnu političku i ekonomsku stabilnost. Siguran sam da će i tu priliku Srbija i Amerika iskoristiti na dobrobit obe države. Podrška Amerike na polju rudarstva i zaštite životne sredine može da bude svjevrstan „game changer“ za našu privredu i blagostanje našeg naroda.

Zaključak je da i pored svih globalnih i regionalnih izazova koji su prilično teški, ovo je vreme za Srbiju i Ameriku, našu saradnju i prijateljstvo i da će obe administracije prigrliti ovu jedinstvenu priliku.

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva