Vučić: Prioritet u krizi na KiM je negovanje bilateralnih odnosa sa SAD

16.07.2023 10:59

Photo:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prioritet kada je u pitanju kriza na KiM, negovanje bilateralnih odnosa sa SAD.

U intervjuu za portal ''Pavlović tudej'' Vučić je rekao da je za Srbiju važno da razgovara sa Amerikom, jer želi da ima bolje odnose sa SAD.

Srbija je nedavno kupila značajnu količinu vojne opreme - 118 Hamvija (HMMVV) od SAD, nakon što se nekoliko godina suočavala sa preprekama, naveo je portal.

"Od ključnog je značaja da nastavimo da razvijamo naše odnose sa Amerikom u pozitivnom pravcu. To zahteva da budemo odgovorni prema Kosovu i Metohiji, ali i da SAD češće slušaju i žele da čuju srpski stav i perspektivu", istakao je predsednik Srbije.

Upitan da li je imao priliku da razgovara sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o situaciji na terenu i izazovima sa kojima se suočava srpsko stanovništvo na severu KiM, predsednik Vučić se osvrnuo na razgovore koji su u toku sa članovima Bajdenove administracije.

"Nedavno sam razgovarao telefonom sa Blinkenom. Razgovarao sam sa mnogim zvaničnicima američkog establišmenta koji su zaduženi za Kosovo i Metohiju i odgovorni su za stabilnost regiona, uključujući Džona Fajnera, (Dereka) Šolea i (Gabrijela) Eskobara", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je, međutim, kazao da smo mi u teškoj poziciji jer koliko god da smo konstruktivni i odgovorni, uvek se nađemo u poziciji kao oni koji im nisu miljenici, jer se ne slažemo sa nezavisnošću tzv. Kosova.

"Ma koliko neki politički akteri na Kosovu nepoštovali Ameriku i delovali protivno američkim vitalnim interesima, nažalost, ponekad nam se čini da će uvek imati, ne tako glasnu, podršku Sjedinjenih Država", istakao je Vučić.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image