Vučić: Ekspo naš cilj da se razvije zemlja, potrebne i dubinske promene

07.01.2024 16:24

Photo: Kosovo online

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da moraju da se urade dubinske i suštinske promene u svim sferama života, kako bi Srbija dalje napredovala. "Ekspo 2027 je naš cilj koji mora da podigne i razvije zemlju", rekao je predsednik. Ističe da je važno imati jaku vojsku kako bi sačuvali suverenost i vojnu neutralnost. Dodaje da će u narednom periodu morati da se grade naftovodi i novi gasovodi, takozvani projekti integralnog razvoja.

Aleksandar Vučić je za TV Pink rekao da mora da se nađe novi cilj, nešto oko čega svi moramo da se saglasimo.

"Ekspo 2027 je naš cilj koji mora da podigne i razvije zemlju da bi neko u budućnosti lakše definisao naše ciljeve. Mi moramo da pronađemo svoj ugao kojim nećemo ugroziti ni evropsku budućnost ni prijateljstvo sa Kinom i Rusijom. I da razvijamo našu zemlju", rekao je Vučić.

Najavio je da će oko 20. januara izneti kompletne planove i programe za naredne tri godine.

"Sve moramo da završimo do 1. decembra 2026. Moramo da uradimo dubinske i suštinske promene u svim sferama života. Za tri godine mnoge gradove nećemo prepoznati. Samo na uređenje okoline Ekspa biće uloženo 1,7 milijarde evra", rekao je Vučić i pojasnio da tu misli na izgradnju stambenih jedinica, železnice i ostalog.

Ulaganje u najvažnije projekte

Prema njegovim rečima, imaćemo veća ulaganja i sada se traži način da se ne uveća stopa javnog duga, a da možemo da uložomo oko dve milijarde evra u najvažnije projekte.

"Hoćemo da rekonstruišemo preko 200 škola, 12 domova zdravlja, devet bolnica. Ali moraćemo da menjamo i navike i menjamo sistem da država dobije ono što plaća. Moramo da nađemo model za unapređenje univerziteta. To su sve investicije od nekoliko stotina miliona evra. Da dovedemo strane univerzitete, uzmemo franšizu za njih. Turizam, da uložimo od salaša do etno kuća. Svaki salaš će dobiti 25.000 evra granta na poklon, ali mora da uloži svojih 2.500 evra. Ulaganja u energetske objekte, da vidimo šta ćemo sa litijumom, oni se ubiše u Ukrajini oko toga, šta ćemo sa zlatom, rudarstvom, u nove industrijske zone da ulažemo. To su stvari koje donose novac", rekao je Vučić.

Rekao je i da ima velike želje, i da je pitanje šta je to što hoćemo sa svojom zemljom.

"Kada analiziram 11,5 godina mnogo je godina prošlo i nemoguće je da ne izgubite na popularnosti. U eri društvenih mreža, polarizivanih medija i političkih subjekata. Pitanje je znamo li šta hoćemo od zemlje, kako da izgleda, možemo li to da uradimo", rekao je Vučić.

Rekao je i da je imao teške razgovore sa svojim saradnicima, ali da je nemoguće da se uvek slažete oko svega.

"Biću uvek za vojnu neutralnost"

Predsednik je rekao da Srbija mora da razvija vojsku kako bi sačuvala suverenost i vojnu neutralnost i da će zemlja nastaviti da ulaže u jačanje svojih vojnih kapaciteta.

"Imamo pancire, FK3 (kineski protiv-vazdušni sistem), uzimamo i neke nove sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu. Izgradićemo sopstvenu proizvodnju komarca. To je naš važan vojni dron-kamikaza", naglasio je Vučić.

Predsednik je dodao da je važno imati jaku armiju ukoliko želite suverenost i vojnu neutralnost.

Dodao je da je Srbija danas tenkovska velesila, da ima ogroman broj tenkova, ali da postoji problem u nedostatku ljudstva.

"Ne može celu zemlju da nam brani jug Srbije. Vojvodina i Beograd, imamo katastrofalan problem tu", ocenio je Vučić i dodao da problem nije u platama, jer su mnogi u vojsci zadovoljni visinom primanja.

"Kada imaju dežurstva, noćni rad oni zarade do 3000 evra. Ali prosto neće ljudi više da rade rizične poslove, svuda u Evropi i svetu. I mi moramo to ljudima da kažemo da stvari tako stoje. Hoćete li da imamo vojsku ili nećete", upitao je Vučić.

Kada je u pitanju inicijativa uvođenja obaveznog vojnog roka predsednik je rekao da je za to potrebno da prvo čuje mišljenje njegovog vojnog kabineta.

"To nije proces koji se završava za mesec ili dva ili tri. Moramo da pripremimo kasarne, da vidimo da li će to da traje 100 dana ili 120, da vidimo kako da to napravimo, da osavremenimo", rekao je Vučić.

"Srbija danas ima najveće devizne rezerve"

Predsednik je istakao i da Srbija danas ima najveće devizne rezerve i da one iznose više od 25,1 milijardu evra, odnosno da su veće za 15 milijardi evra nego pre 10 godina.

"Mi danas imamo na računu više od 4,5 milijarde evra", rekao je Vučić i ponovio da će prosečna plata biti 1.000 evra za godinu i nešto, a do kraja 2027. godine biće 1.400 evra.

Istakao je da je ukupan nivo investicija za 2023. godinu bio rekordan i da je iznosio 4,493 milijardi evra.

"To je čak i više nego prethodne 2022. godine u jednoj užasno teškoj godini. Ali nam se promenila struktura investicija. Ogroman deo investicija dolazi sada iz NR Kine, čak iz Japana. Povećavali su svoja ulaganja. I Južna Koreja se pojavljuje po prvi put. Verujem da iz azijskih zemalja možemo da imamo mnogo više investicija, iz arapskih zemalja takođe - posebno Emirata", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da će tokom 2024. biti povećanje plata u javnom sektoru od 10 odsto, penzije od 14,8 odsto i minimalca od 17,8 odsto.

Dodao je da će u narednom periodu morati da se grade naftovode i novi gasovodi, takozvani projekti integralnog razvoja.

Vučić je rekao da će se razgovarati i o posebnim podsticajima i nagradama za one koji na Olimpijadi u Parizu i Los Anđelesu osvoje odličja. "Zlatna medalja da bude 200.000 evra, da uđemo u prvih 15 zemalja u svetu po nagradama koje dajemo, da im omogućimo dodatne pare za pripreme. Da uradimo sve što može da se učiniti da dobijemo što više medalja", rekao je Vučić.

Kada je u pitanju kultura Vučić je istakao da je potrebno uraditi još najmanje deset pozorišta širom Srbije.

Izvor: RTS

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image