Srbi danas slave jedan od najznačajnijih praznika - Vidovdan

28.06.2023 07:28

Photo:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika – Vidovdan, u spomen na kneza Lazara i sve druge koji su postradali za veru i otadžbinu, a ujedno, to je i državni praznik, koji se u zemlji obeležava radno.

Praznik se slavi u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

U srpskom narodu, Vidovdan je Dan žalosti, pa se zadržao običaj da se na taj dan ne igra i ne peva, već se u crkvama obavljaju pomeni za sve postradale.

Za Srbe na Kosovu Vidovdan je jedan od najvažnijih praznika, koji uobičajeno obeležavaju na Gazimestani, ali ove godine, po prvi put to će učiniti u manastiru Gračanica.

Ovo je prvi put posle 1999. godine da je doneta odluka da na Gazimestanu ne bude parastosa, što, kako su saopštili iz Eparhije raško-prizrenske, pokazuje ozbiljnost situacije.

Poglavar SPC, koji je juče uz zvuke zvona dočekan u manastiru Gračanica, služiće svetu arhijerejsku liturgiju, a potom i parastos palim srpskim junacima.

Eparhija raško-prizrenska od Кfora zatražila je dodatnu zaštitu u toku ovogodišnje proslave.

Srbi na Kosovu ove godine dočekuju u još većoj strepnji za svoju bezbednost i opstanak na svojim ognjišitima, nakon nasilnog upada prištinskih specijalaca u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi se albanskim gradonačelnika omogućilo da preuzmu vlast.

U poslednjih mesec dana, osmoro Srba na Kosovu je uhapšeno, a Srbi mirnim protestima poručuju da ne odustaju od oslobađanja opštinskih zgrada od nasilnog upada policije i albanskih predsednika opština, oslobađanje uhapšenih Srba i garancije da neće biti novih hapšenja.

Dan uoči praznika, Srbi usvojili su Vidovdansku deklaraciju u kojoj su poručili da su ujedinjeni u borbi za opstanak.

"Uoči Vidovdana, kada se sve vidi, i kada svaka data reč postaje zavet, mi Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica", navodi se u jednoj od pet tačaka Deklaracije.

Ističu da su Srbi sa Kosova, od Štrpca do Leposavića, više od dve decenije, a posebno u proteklih nekoliko meseci, suočeni sa nezapamćenim nasiljem koje, kako zbog motiva, tako i zbog načina kojim se sprovodi, ne može da se nazove drugačije nego fašističkim.

"Od početka godine šestoro naših sunarodnika, među kojima i dvoje dece, ranjeno je u naletu etničke mržnje iz vatrenog oružja. Milun, Dušan, Nemanja, Dalibor, Uroš, Nenad stradaju po prištinskim kazamatima, bez krivice, samo zato što ne pristaju da srpsko ime na Kosovu i Metohiji nestane tiho i bez otpora. Srpska zemlja pradedovska konfiskuje se kako bi naši tamničari na njoj gradili svoje baze", navodi se u tekstu.

Dodaje se da se srpske svetinje skrnave kako bi se zatro svaki trag srpskog postojanja na ovim prostorima. "Naše opštine i gradove okupiraju sila i duge cevi, oni koji ni po dogovorima postignutim uz međunarodno posredovanje i garancije, ovde nemaju šta da traže. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučujuće korake u cilju smirivanja tenzija, jer ovaj zulum više trpeti ne možemo", navodi se u jednoj od tačaka Deklaracije.

U Deklaraciji se navodi i da su Srbi sa severa "bolje sutra utkali" u Zajednicu srpskih opština koju je garantovala i međunarodna zajednica, a da već 10 godina čekaju na pravo na život dostojan čoveka u 21. veku.

Dokumentom su se obavezali da će svoju pravednu borbu za ostanak i opstanak na Kosovu nastaviti mudro i odgovorno, uvek ostavljajući razuman prostor za dijalog i kompromis.

"Zato poručujemo da želimo da živimo u miru sa svojim komšijama Albancima i da gradimo zajedničku budućnost na humanim i demokratskim temeljima, jer se nikada na tuđoj nesreći ničija budućnost nije gradila. Živeći ovde i ne misleći nikome zlo, zahtevamo pravo na život i budućnost, i nećemo pristati da nam iko to pravo uskrati", naglašava se u dokumentu pročitanom povodom Vidovdana 2023.

Kosovska policija razradila je operativne i planske mere, povodom obeležavanja dva praznika na Kosovu - Kurban Bajrama i Vidovdana.

Kako je najavila policija osim angažovanja u regulisanju saobraćaja, operativne mere koje će preduzeti odnose se i na povećanje mera bezbednosti, kako bi se garantovao red, mir i javna bezbednost, kao i garantovanje slobode kretanja za sve građane.

Vidovdan je posebno značajan praznik u istoriji Srbe, budući da su se važni istorijski događaji dešavali upravo tog datima.

Upravo je na Vidovdan 1914, Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda Habzburškog, prestolonaslednika Austrougarske. Što se ispostavilo kao početak Prvog svetskog rata. Na taj dan 1919. je potpisan Versajski mirovni sporazum, između zemalja Antante i Nemačke, vinovnice Prvog svetskog rata.

Na Vidovdan 1921, godine Ustavotvorna Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca izglasala je prvi Ustav zajedničke države, koji će biti zapamćen kao - Vidovdanski. Država je proglašena ustavnom, parlamentarnom monarhijom s dinastijom Karađorđević na čelu.

Godine 1881, potpisana je Tajna konvencija između Srbije i Austrougarske, plod razočarenja kneza Milana Obrenovića ponašanjem Rusije, počev još od nametanja Sanstefanskog sporazuma marta 1878, kada je Rusija pokušala, na štetu Srba, da stvori Veliku Bugarsku. Velike sile su potom na Berlinskom kongresu delom izašle u susret srpskim težnjama, pored teritorijalnog proširenja priznata je i potpuna suverenost.

Srbiji je Tajnom konvencijom obezbeđen mir, stabilnost, i ozbiljan ekonomski uspon tokom narednih decenija, kako je to tumačio Slobodan Jovanović.

Na Vidovdan 1948, u Bukureštu je objavljena Rezolucija o stanju u KPJ kojom je sovjetski vođa Staljin, posredstvom Informacionog biroa komunističkih partija (Informbiro ili Кominform) osporio vrh KPJ. Rezolucijom su pozvane zdrave snage da zbace čelnike KPJ, zbog revizionizma.

Godine 2001, upravo na Vidovdan, Tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, izručen je Slobodan Milošević, prethodno predsednik Srbije i Savezne republike Jugoslavije.

Izvor: Kosovo online

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image