Vašingtonska premijera filma "Heroji Halijarda" na Kapitol hilu, prisustvovali i kongresmeni

06.03.2024 09:30

Photo: Instagram

Vašingtonska premijera filma "Heroji Halijarda" na Kapitol hilu

U organizaciji kopredsedavajuće Srpskom kongresnom kokusu Klaudije Teni i ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića, na Kapitol hilu je održana vašingtonska premijera filma „Heroji Halijarda“.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Đurić je istakao da se ovim događajem u srcu američke demokratije podseća na činjenicu da se ove godine obeležava 80. godišnjica herojske operacije "Halijard“, kada su srpski seljaci spasili živote blizu 500 američkih vazduhoplovaca.

"Sama činjenica da se film "Heroji Halijarda“ prikazuje u američkom Kongresu je dostignuće po sebi, s obzirom na to da je to rezultat političke odluke da se omogući prikazivanje jednog ovakvog filma koji glorifikuje ulogu srpskog čoveka“, ukazao je Đurić.

To je i prilika, dodao je da zajedno sa kongresmenima iz obe partije, i Republikanske i Demokratske, i sa predsednicima Srpskog kokusa u Kongresu ima diskusiju i debatu o ulozi Srba u Drugom svetskom ratu.

Kako se navodi u saopšenju Ambasade Srbije u SAD, na panel diskusiji pod nazivom "Odbrambeno partnerstvo Srbije i SAD: Od Operacije Halijard do danas”, pored Đurića, govorili su i kongresmenka Klaudija Teni i kongresmen Emanuel Kliver kao kopredsedavajući Srpskom kokusu, zatim general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Nemanja Starović, kao i Džon Kapelo, predsednik Fondacije "Misija Halijard“ kao moderator diskusije.

Kongresmenka Teni ocenila je da je Srbija kroz istoriju, kao i danas, predstavljala veoma važan deo odnosa SAD sa Evropom, kao i velikog saveznika, a da događaj u Kongresu nije samo prilika za sećanje, već i za prikazivanje istine o srpsko-američkim odnosima.

Govoreći o značaju srpske zajednice u Misuriju decenijama unazad, kongresmen Kliver je ukazao da mu je i zadovoljstvo i čast da predstavlja tu zajednicu, i zahvalio ambasadoru Đuriću na partnerstvu i saradnji u promociji i jačanju odnosa Srbije i SAD.

Osvrnuvši se na 18 godina partnerstva oružanih snaga Srbije i Ohaja, general-major Heris je okarakterisao film "Heroji Halijarda“ kao katalizator šire konverzacije o srpsko-američkom partnerstvu i kao sredstvo dodatne edukacije američkog stanovništva o dugotrajnosti i dubini odnosa Srbije i SAD.

"Sumirajući zajedničke aktivnosti na vojnom planu u proteklom periodu, državni sekretar Starović naglasio je da saradnja Srbije i SAD u oblasti odbrane i bezbednosti predstavlja najsnažniji i najbolji aspekt sveukupnih bilateralnih odnosa", dodaje se u saopštenju.

Pre same projekcije, prisutne je pozdravio reditelj Radoš Bajić, kao i filmska ekipa "Heroja Halijarda“: producent Nedeljko Bajić, glumci Jelena Mur, Stiven Mur i Nikola Kent, kao i Aleksandra Martinović iz Telekoma Srbija.

O premijeri filma, ambasador Đurić pisao je i na svom zvaničnom Instagram nalogu.

"U ovoj posebnoj noći za mnoge od nas, ponosan sam što sam među ljudima kojima je stalo, među Srbima i Amerikancima koji su se okupili da obeleže važan događaj u istoriji naša dva naroda", poručio je Đurić.

Dodao je da je to jedinstvena prilika za Srbe i Amerikance da se prisete herojske prošlosti.

"Ovo je jedinstvena prilika da se ne samo prisetimo herojskih dela ljudi na srpskoj i američkoj strani koji su učestvovali u Halijard misiji i oslobođenju Evrope pre 80 godina, već i da se podsetimo vrednosti koje nas okupljaju, vrednosti koje će biti čvrsta osnova za buduće generacije i koje će nam svima poslužiti kao inspiracija. Svaki Srbin je ispunjen ponosom što je došao dan da se srpski film – Heroji Halijarda – prikazuje u Američkom Kongresu, u srcu slobode, demokratije i ove velike zemlje", naglasio je Đurić.

Izvor: userbiadaily.rs

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image