Ubijena tri američka vojnika u Jordanu, ranjeno više od 30, Bajden najavio odgovor SAD

28.01.2024 21:26

Photo: Kosovo online/printskrin

Najmanje troje američkih vojnika ubijeno je, a više od 30 je ranjeno u napadu dronom u Jordanu, saopštila je danas američka vojska.

Američka centralna komanda (CENTCOM) navela je u saopštenju da je došlo do napada dronom na bazu na severoistoku Jordana, u blizini granice sa Sirijom, preneo je BBC.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da su napad izveli "radikalne militantne grupe koje podržava Iran".

Ovo su prvi američki vojnici koji su ubijeni u tom regionu nakon Hamasovog smrtonosnog napada na jug Izraela 7. oktobra.

Od tada je bilo napada na američke baze u regionu, ali dosad američka vojska nije objavila da je bilo žrtava među njihovim vojnicima.

"Dok skupljamo podatke o napadu, znamo da su ga izvele proiranske radikalne militantne grupe, koje operišu u Siriji i Iraku. Supruga Džil i ja ćemo se pridružiti porodicama palih vojnika - kao i Amerikanci širom zemlje - tugujući za gubitkom naših radnika u ovakvom gnusnom i totalno nepravednom napadu", istakao je Bajden.

Napad se dogodio u subotu uveče, a za sada nema reakcije zvaničnika iz Jordana, koji se graniči sa Irakom, Izraelom, Zapadnom obalom, Saudijskom Arabijom i Sirijom.

Američke trupe dugo kao bazu koriste Jordan, koji je, prema navodima AP, blizak saveznik SAD.

Uglavnom je oko 3.000 američkih vojnika stacionirano u Jordanu.

Sjedinjene Američke Države "moraju da pošalju jasnu poruku celom svetu da se napadi na američku vojsku neće tolerisati", izjavio je predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Džonson posle napada na američku bazu.

Tri američka vojnika su ubijena, a više od 30 je povređeno u napadu dronom na bazu na granici Jordana i Sirije.

Američki predsednik Džozef Bajden za napad je optužio milicije koje podržava Iran, dok drugi američki zvaničnici nastoje da precizno utvrde koja militantna grupa stoji iza napada u kojem su prvi put od napada Hamasa na Izrael žrtve američki vojnici, preneo je Si-En-En.

"Tužni smo zbog gubitka tri američka heroja sinoć u Jordanu i molimo se za njihove porodice i za 25 vojnika koji su ranjeni. Amerika mora poslati kristalno jasnu poruku širom sveta da se napadi na naše snage neće tolerisati", naveo je Džonson na mreži X (Tviter).

Republikanski senator iz Aljaske Den Saliven smatra da su militantne grupe koje podržava Iran sada "prešle crvenu liniju".

Oglasili su se i drugi američki kongresmeni, a neki republikanci okrivili su Bajdenovu administraciju za ovakav ishod.

"Iran otvoreno dovodi u pitanje snagu i odlučnost SAD zahvaljujući Bajdenovom popuštanju najvećem svetskom sponzoru terorizma", rekao je senator Floride Rik Skot u objavi na društvenim mrežama.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image