Tramp se založio za davanje zajmova,umesto pomoći drugim državama

11.02.2024 12:42

Photo: Kosovo online

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke i bivši predsednik SAD Donald Tramp osudio je odluku američkog Senata da odobri debatu o paketu inostrane pomoći, rekavši da bi pomoć trebalo da bude dodeljivana u formi "zajmova".

"Oni žele da daju skoro 100 milijardi dolara za nekoliko zemalja. Pitao sam ih zašto to radimo? Ako već to želite da uradite, onda im dajte 100 milijardi dolara, ali kao zajam", rekao je Tramp na predizbornom skupu u subotu u Konveju u Južnoj Karolini, prenosi Njuzvik.

Senat je na glasanju u četvrtak, sa 67 glasova "za" i 32 protiv, odobrio pokretanje debate o dodeli paketa inostrane pomoći u vrednosti od 95,34 milijarde dolara.

Paket uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu koja je u ratu sa Rusijom, 14 milijardi dolara za Izrael koji ratuje protiv Hamasa u Gazi i 4,83 milijarde dolara za pomoć američkim saveznicima u Indo-pacifičkom regionu, uključujući kineski region Tajvan.

Ovim paketom obuhvaćeno je i 9,15 milijardi dolara humanitarne pomoći zonama u kojima besne sukobi poput Pojasa Gaze, Zapadne obale i Ukrajine.

"Novac u formi američke pomoći stranim zemljama ne bi trebalo da bude dat nijednoj zemlji osim ako je u pitanju zajam, ne i poklon. Dajte im novac i ako mogu da ga vrate - neka ga vrate. Ako ne mogu da ga vrate, ne moraju ako imaju neke probleme, ali ako se okrenu nekome drugome i nas napuste kao psa, onda im jednostavno zatražimo da nam vrate naš novac", poručio je Tramp.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image