Teksas: Šumski požari van kontrole, evakuisano stanovništvo

28.02.2024 08:47

Photo:

Niz šumskih požara zahvatio je jutros sever američke države Teksas, što je dovelo do evakuacije na hiljade stanovnika, isključenja struje za hiljade domaćinstava i prinudnog zatvaranja postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja u Panteksu, jer su jak vetar i neuobičajeno visoke temperature podstakle širenje vatre.

Republikanski guverner Greg Abot proglasio je stanje katastrofe u 60 okruga pošto je izgorelo gotovo 1.040 kvadratnih kilometara u utorak. Vlasti nisu saopštile koji je uzrok požara koji je zahvatio retko naseljene okruge Teksasa.

Nepoznat broj kuća i drugih objekata u okrugu Hačinson je oštećen ili uništen, saopštili su lokalni zvaničnici za vanredne situacije, preneo je AP. Glavno postrojenje u kojem se sastavlja i rastavlja američki nuklearni arsenal prekinulo je rad u utorak uveče i evakuisalo osoblje.

Na lokaciji je ostala vatrogasna jedinica fabrike. Postrojenje u Panteksu je od 1975. godine glavno mesto za sklapanje i demontažu atomskih bombi u SAD. Poslednja nova bomba sastavljena je 1991. godine.

Prema prognozi, u četvrtak će na zapadu Teksasa biti niže temperature, vetar će oslabiti, a moguća je i kiša.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image