Srbija upućuje novu humanitarnu pomoć Ukrajini

15.07.2023 11:06

Photo: Vikipedia

Srbija će uputiti novu tranšu humanitarne pomoći Ukrajini koja između ostalog obuhvata donacije robe i lekova iz Republičke direkcije za robne rezerve i robe iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Vlada Republike Srbije je usvojila više odluka koje se tiču pomoći povodom potrebe za prevazilaženje humanitarne katastrofe u Hersonskoj oblasti Ukrajine.

Takođe, donela je zaključak kojim se odobrava privremena zaštita za prihvat državljana Ukrajine pogođenih situacijom u Hersonskoj oblasti.

Ujedno, kao dodatni vid podrške, ovog leta će biti organizovani sportsko-rehabilitacioni kamp za omladinske i dečije ekipe Fudbalske akademije "Dinamo" iz Kijeva.

Vlada Republike Srbije je odobrila i sredstva za organizaciju letnjeg kampa, koji će pokriti smeštaj, ishranu, održavanje treninga i fudbalskih utakmica.

Ambasador Volodimir Tolkač i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi put su se sreli u maju prošle godine u Beogradu, nakon što je Tolkač preuzeo funkciju-

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je 12. maja da je Ukrajina zahvalna Srbiji na izdvojenoj humanitarnoj pomoći, ali da je potrebno više.

"Danas je važno pitanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine što ovog trenutka ne zahteva samo humanitarnu pomoć, već po pitanju davanja oružja, municije", rekao je Tolkač na konferenciji za medije posvećenoj ukrajinsko - srpskim odnosima.

On je dodao i da ukrajinska zaštita teritorijalnog integriteta ne može da izdrži samo od humanitarne pomoći.

Vlasti u Srbiji su nakon invazije 22. februara odlučile da Srbija neće izvoziti oružje nijednoj strani u sukobu, niti dozvoliti transport oružja preko svoje teritorije.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je 12. maja da su borba ukrajinskog naroda i gubici koje trpe "zarad naše zajedničke evropske budućnosti".

On je naveo i da se srpsko-ukrajinski odnosi više od godinu dana formiraju kroz ratno stanje u Ukrajini.

"Agresija Rusije na Ukrajinu utiče na te odnose. Polazeći od toga formiraju se odnosi Srbije i Ukrajine", naveo je Tolkač.

Srbija je retka zemlja u Evropi koja je odbila da sankcioniše Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

U međuvremenu je podržala nekoliko rezolucija kojima se osuđuje agresija na Ukrajinu.

Izvor: RSE

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image