Srpska privreda u 2022. godini ostvarila pozitivne rezultate, veće za 26,3 odsto

21.06.2023 10:44

Photo:

Srpska privreda ostvarila je, i pored brojnih izazova sa kojima se suočavala tokom 2022. godine, pozitivan neto rezultat u iznosu od 864,2 milijarde dinara, koji je za 26,3 odsto veći od prošlogodišnjeg, saopštila je danas Agencija za privredne registre.

Ove pozitivne rezultate pratilo je povećanje broja zaposlenih za 5.375 radnika, tako da su privredna društva na teritoriji Srbije ukupno zapošljavala 1.281.412 radnika.

Kako se navodi to su prvi sveobuhvatni podaci o poslovanju pravnih lica i preduzetnika.

Analiza APR-a "Osnovni nalazi o poslovanju pravnih lica i preduzetnika u 2022. godini" prati objavljivanje publikacije "Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2022. godinu" sa preliminarnim zbirno obrađenim podacima iz redovnih godišnjih finansijskih i statističkih izveštaja za 159.867 pravnih lica i 113.643 preduzetnika, koji su u skladu s propisima uneti u bazu za statističke potrebe.

"Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2022. godinu" je osmo dvojezično izdanje ove publikacije (na srpskom i engleskom jeziku) koju objavljuje Agencija i sadrži zbirne podatke o finansijskom položaju i uspešnosti poslovanja pravnih lica i preduzetnika u Republici Srbiji za poslednje dve godine.

Preliminarni zbirni podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja iz baze za statističke potrebe zbirno su obrađeni prema vrsti, veličini, pravnoj formi tj. obliku organizovanja, pretežnoj delatnosti i teritorijalnoj pripadnosti pravnog lica ili preduzetnika, kao i prema drugim kriterijumima značajnim za sagledavanje ukupnih privrednih kretanja u zemlji.

Pristup javnosti ovoj publikaciji omogućava bolje razumevanje privrednih kretanja u zemlji, a svakako doprinosi boljem razumevanju finansijskog izveštavanja, što i jeste osnovni cilj Agencije za privredne registre, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image