Mesec dana od početka krize na severu Kosova

25.06.2023 08:01

Photo:

Danas je mesec dana od krize na severu Kosova i Metohije. Do sada su uhapšena osmorica Srba, blokirane zgrade opština, administrativni prelazi za kamione sa srpskom robom.

Rešenja za političku i bezbednosnu krizu nema iako je sutra mesec dana od nasilnog upada u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Za to vreme uhapšeno je osam Srba.

Nenadu Orloviću, koji je uhapšen u Kosovskoj Mitorvici, juče je određen pritvor do 30 dana.

Povodom upada pripadnika kosovske policije u Zvečan i pronalaska automobila beogradske registracije punog naoružanja, direktor Kancelarije za KiM navodi da je u pitanju podmetanje Prištine, i da je Beograd i pre događaja imao informacije, i o tome obavestio najmoćniju zemlju sveta. Petković kaže da je reč o ranije zaplenjenom oružju, a da je plan da se njegovo podmetanje iskoristi kao povod za nova hapšenja Srba.

Na severu Kosova sve je teža situacija u snabdevanju lekovima i medicinskim materijalom.

Treba izbeći humanitarnu katastrofu, upozoravaju lekari.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je rekao u razgovoru sa komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristučom da se svi problemi na Kosovu moraju rešiti mirnim putem i dijalogom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj sutra će izvestiti ministre spoljnih poslova Evropske unije o stanju na severu Kosova i Metohije i zatražiti podršku za evropski plan, za smirivanje napetosti - najavili su diplomatski izvori u Briselu.

Izvor: RTS

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image