Si Kisindžeru: Stari prijatelji poput vas nikada neće biti zaboravljeni

20.07.2023 10:05

Photo:

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas tokom sastanka u glavnom gradu Kine Pekingu, bivšem američkom diplomati Henriju Kisindžeru da "stari prijatelji" poput njega nikada neće biti zaboravljeni.

"Još jednom, Kina i SAD su na raskrsnici - kuda dalje i još jednom, obe strane treba da naprave izbor“, rekao je Si 100-godišnjem bivšem američkom diplomati, preneo je Rojters.

Kisindžer je odigrao ključnu diplomatsku ulogu u normalizaciji veza između Vašingtona i Pekinga 1970-ih kada je bio državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost u administracijama predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda.

"Kineski narod nikada ne zaboravlja svoje stare prijatelje i kinesko-američki odnosi će uvek biti povezani sa imenom Henrija Kisindžera", rekao je Si bivšem američkom diplomati.

Kisindžer, koji je veoma poštovan u Kini i koji je redovno posećuje otkako je napustio državnu funkciju, rekao je da je odnos između dve zemlje pitanje svetskog mira i napretka ljudskog društva, prenela je kineska državna televizija CCTV.

Njegova poseta Kini dolazi u trenutku kada dve supersile pokuišavaju da zaustave dalje hlađenje međusobnih odnosa, koji su već na istorijskom minimumu, prenela je agencija.

"Kina je voljna da istražuje sa američkom stranom pravi način da se dve zemlje slože i promovišu stabilan napredak odnosa između Kine i SAD", rekao je Si.

Vašington je ranije saopštio da je informisan o Kisindžerovom putu u Kinu ove sedmice, ali je naveo da Kisindžer ne deluje u ime vlade SAD.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image