Radulović: Nabavljamo helikoptere H145M za naše oružane snage

15.08.2023 08:57

Photo: Kosovo online

Srbija ima najveću vojnu snagu na Balkanu. To je upravo objavio analitički portal "Global Firepower", koji se bavi istraživanjima u oblasti naoružanja i vojnih kapaciteta u svetu, a koji je sada predstavio i najnoviju listu najmoćnijih vojski na planeti.

U nedavnom razgovoru sa vojnim analitičarem Vladetom Radulovićem, istaknuta su ključna pitanja koja se odnose na buduće opremanje i razvoj Vojske Srbije.

On je pružio uvid u planove i strategije vezane za nabavku transportnih aviona, helikoptera i drugih sredstava. Analizirajući perspektive Vojske Srbije, Radulović je otvorio diskusiju rečenicom:

Planira se nabavka transportnih aviona C295. Srbija, odnosno Vojska Srbije, dobija i jedan od dva transportna aviona C295, rekao je Radulović.

Međutim, Radulović je bio oprezan u otkrivanju detalja. On je istakao da se oslanja na informacije iz Resornog ministarstva i sistema odbrane.

"Trebalo bi u narednom periodu da stigne prvi od dva transportna aviona C295, dakle nastavak saradnje sa Airbusom, ta tradicionalno dobra saradnja koju imamo. Čini se da je ta saradnja previše jaka", rekao je.

Razgovarajući o modernizaciji vojske, Radulović je naglasio.

"Mi smo počeli ozbiljnije raditi na nabavci helikoptera H145M". kazao je on.

On je dodatno istakao da se ova nabavka odnosi na vojni segment, a ne na policiju. Govoreći o helikopterima, Radulović je izneo:

"Onda bismo to proširili na "Super Pume" i potencijalnu saradnju.

On je još jednom potvrdio da su u planu nabavke helikoptera H145M:

"Dodatno, nabavljamo pomenute helikoptere H145M za naše oružane snage u narednom periodu, najmanje 10, to je broj o kojem možemo razgovarati", istakao je Radulović.

Radulović je naveo potrebu za modernizacijom transportnih kapaciteta:

"Ova opcija sa nabavkom aviona, transportne komponente, bila je veoma potrebna, ne govorimo o vertikalnom transportu, nego o vazdušnim operacijama, o avionima, to je i te kako bilo potrebno", kazao je.

Kada je reč o međunarodnoj saradnji, Radulović je govorio o planiranim nabavkama.

"Mi smo odlučili ići u aranžman sa, da kažem, nominalno Airbusom, tačnije sa španskom kompanijom kao proizvođačem, radi se o C295 i ugovorena su dva modela, i to će se desiti u narednom periodu".

On je takođe potvrdio da prvi avion stiže uskoro. Osvrnuo se na trenutnu bezbednosnu situaciju u Srbiji.

"To predstavlja izuzetno velike troškove. To znači gimnastiku na spoljno političkom planu i praćenje dešavanja na globalnom nivou, imamo sredstva koja smo platili, a nismo dobili i zato je najbolje imati svoju industriju- Dakle naročito u našoj situaciji na KiM, nemamo mnogo izbora. Da zaključim - ljudi su najbitniji i o njima moramo najviše da mislimo da bi popunili jedinice - rekao je Radulović.

Izvor: Kurir

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image