Bajden upozorio da oružano nasilje uništava zajednice

05.07.2023 08:21

Photo: Printskrin

Najmanje troje ljudi je ubijeno, a osmoro ranjeno u pucnjavi u Fort Vortu u Teksaksu u noći između 3. i 4. jula, potvrdila je policija. Jedna osoba je preminula na licu mesta, druge dve u bolnici, a za osmoro hospitalizovanih se još ne zna u kakvom su stanju, preneo je CBS.

Motiv pucnjave još nije poznat. Desetoro žrtava su odrasli, a jedna je maloletna, navodi se u izveštajima, te da je u vreme pucnjave bilo veliko okupljanje na parkingu nakon festivala kojim počinje obeležavanje 4. jula.

Za sada niko nije uhapšen.

"Ne znamo da li je u pitanju nasilje u porodici ili kriminal. Prerano je u ovom trenutku da se kaže", navodi Šon Marej, viši zvaničnik policije u Fort Vortu.

Sjedinjene Američke Države bore se sa velikim brojem masovnih ubistava i pucnjava. Bilo je oko 340 masovnih ubistava u ovoj godini, prema podacima Arhive za oružano nasilje, koja definiše masovnu pucnjavu kao zločin u kome je upucano najmanje četvoro ljudi, ne računajući napadača. Među njima su i pucnjave u Filadelfiji i Baltimoru uoči praznika 4. jula.

Američki predsednik Džo Bajden u utorak je rekao da oružano nasilje uništava američke zajednice.

Potrebno je mnogo više uraditi da se "reši epidemija oružanog nasilja koja uništava naše zajednice", poručio je Bajden u saopštenju objavljenom iz Bele kuće. Takođe je pozvao republikanske članove Kongresa da sa demokratama pregovaraju o reformi zakona o oružju.

"U našoj je moći da ponovo zabranimo automatsko i poluautomatsko oružje i šaržere visokog kapaciteta, da zahtevamo bezbedno skladištenje oružja, da ukinemo imunitet proizvođača oružja od tužbi i osiguramo opštu bezbednosnu proveru kupaca", istakao je Bajden koji je više puta upućivao sličan apel.

Izvor: Glas Amerike

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image