Proširena optužnica protiv demokratskog senatora Menendeza i njegove supruge

06.03.2024 10:26

Photo: Printskrin/Gazzeta

Tužilaštvo je proširilo optužnicu protiv demokratskog senatora Boba Menendeza i njegove supruge u kojima se navodi da su prihvatili zlatne poluge, gotovinu i luksuzni automobil u zamenu za usluge koje je senator učinio trojici biznismena.

Optužbe su se našle u novoj optužnici vraćenoj saveznom sudu na Menhetnu.

Protiv Menendeza i njegove supruge Nadin dodate su optužbe za zaveru radi ometanja pravde i ometanje pravde. Senator je odgovorio na ažuriranu optužnicu nazivajući dodatke „flagrantnom zloupotrebom ovlašćenja“.

Rekao je da vlada „odavno zna da sam saznao i pomogao u otplati kredita - a ne mita - koji su davani mojoj ženi“.

Dodao je:

„Ja sam nevin i dokazaću to bez obzira na to koliko optužbi i dalje gomilaju.

U optužnici se već navodi da je par bio u zaveri sa trojicom biznismena da prime mito u zamenu za senatorovu pomoć u njihovim projektima. Oboje su se izjasnili da nisu krivi, zajedno sa dvojicom biznismena. Zakazano je majsko suđenje.

Jedan biznismen je prošle godine priznao krivicu po optužbama i pristao da svedoči na suđenju protiv ostalih.

Senator Menendez se izjasnio da nije kriv po optužbama da je strani agent

Posle hapšenja prošle jeseni, Menendez (70) je bio primoran da se odrekne predsedavanja Komitetom za spoljne poslove Senata, ali je rekao da neće podneti ostavku u Kongresu.

Prema optužnici, Menendez i njegova supruga su prihvatili zlatne poluge i gotovinu od investitora za nekretnine u zamenu da senator iskoristi svoj uticaj da tom biznismenu pomogne da sklopi višemilionski posao sa katarskim investicionim fondom.

Menendez je takođe optužen da je pomogao drugom poslovnom saradniku iz Nju Džersija da sklopi unosan posao sa egipatskom vladom.

Među novim optužbama, tužioci kažu da je Menendez naterao svog tadašnjeg advokata da se sastane sa tužiocima prošlog juna i septembra kako bi rekao da senator do 2022. nije znao za plaćanje hipoteke od 23.000 dolara koju je jedan biznismen stavio na Menendezovu kuću u Nju Džersiju ili novac koji je drugi optuženi platio za automobil Mercedes kabriolet.

Tužioci navode da je Menendez takođe naveo svog advokata da kaže na septembarskom sastanku da je Menendez 2022. godine saznao da su te isplate krediti.

Tužioci su napisali da je Menendez znao i „ za plaćanje hipoteka i automobila pre 2022. godine, a to nisu bili krediti, već davanje mita“.

Tužioci su takođe rekli u proširenoj optužnici da je Nadin Menendez naterala svog advokata da kaže tužiocima prošlog avgusta da su isplata hipoteke i sredstva obezbeđena za kabriolet bili zajmovi, iako je znala da se radi o plaćanju mita.

U novoj optužnici se navodi da je par pokušavao da ometa pravdu u nedeljama pre nego što su prošlog septembra optuženi za razna krivična dela.

Tužioci kažu i da je Nadin Menendez pitala jednog od biznismena nakon što je dobio sudski poziv šta bi rekao istražiteljima ako bi ga pitali o uplatama koje je izvršio za kabriolet. Kada je čovek odgovorio da će reći da su plaćanja bila pozajmica, Nadin Menendez je „rekla da to zvuči dobro“, prema tužiocima.

Sin kubanskih imigranata, Menendez je neprekidno obavljao javnu funkciju od 1986. godine, kada je izabran za gradonačelnika Union Sitija u Nju Džersiju. Godine 2006. tadašnji guverner Džon Korzin je imenovao Menendeza na mesto u Senatu koje je upražnjeno kada je postao guverner.

Izvor: Glas Amerike

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image