Sistem za elektronsku naplatu putarine pomoću jedne oznake za Severnu Makedoniju i Srbiju od 1. jula

29.06.2023 09:59

Photo:

Sistem za zajedničku elektronsku naplatu putarine pomoću jedne „oznake” tokom putovanja u Severnu Makedoniju i Srbiju uspešno je prošao sve testove, spreman je za upotrebu i funkcionalan je, saopšteno je iz Javnog preduzeća za državne puteve Severne Makedonije.

Projekat je najavljen u septembru 2021. godine u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, a datum početka prijave je 1. jul ove godine.

Funkcionisaće tako da, umesto zaustavljanja ili kupovine dodatnog uređaja ili kartice, vozači iz obe zemlje moći će jednim uređajem da plaćaju putarinu i u Severnoj Makedoniji i u Srbiji.

“Implementacija projekta "Otvoreni Balkan" je u završnoj fazi, sistem se testira i proverava, u realnom vremenu i sa stvarnim podacima. Sistem je uspešno prošao testove, spreman je za upotrebu i funkcionalan.

U proteklom periodu vršene su pripreme za integraciju sistema naplate putarine Republike Severne Makedonije i Republike Srbije. Takođe, izvršena je priprema i razvoj bezbednog i efikasnog načina za realizaciju transakcija u obe zemlje. U integraciji sistema angažovani su kadrovi koji su radili na uspostavljanju elektronske naplate”, objašnjavaju iz Javnog preduzeća za državne puteve .

Izvor: Kosovo online

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image