Predsednica srpskog kokusa predložila Trampa za Nobelovu nagradu za mir

31.01.2024 11:24

Photo: Print Screen/You Tube - Committee on House Administration

Američka kongresmenka i predsednica srpskog kokusa Kaludija Teni predložila je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir, navodeći da je on bio ključna ličnost u postizanju mirovnih sporazuma na Bliskom istoku, prenosi Foks njuz.

"Donald Tramp je bio ključan u omogućavanju prvih novih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku u poslednjih 30 godina", rekla je Teni.

Dodala je da su decenijama birokrate, spoljnopolitički profesionalci i međunarodne organizacije insistirali da su dodatni mirovni sporazumi na Bliskom istoku nemogući bez rešenja izraelsko-palestinskog sukoba.

"Predsednik Tramp je dokazao da je to laž", kazala je Teni.

Prema njenim rečima, nije priznata uloga Trampa u posredovanju u sporazumu između Izraela i njegova četiri suseda, čiji je cilj bio na normalizaciji diplomatskih i ekonomskih odnosa među nacijama.

"Hrabri napori predsednika Trampa u stvaranju Abrahamovog sporazuma bili su bez presedana i dalje ostaju nepriznati od strane Komiteta za Nobelovu nagradu za mir, naglašavajući potrebu za njegovom nominacijom. Sada više nego ikad, kada slabo vođstvo Džoa Bajdena na međunarodnoj sceni ugrožava bezbednost naše zemlje, moramo da priznamo Trampovo snažno vođstvo i njegove napore da postigne svetski mir. Čast mi je da predložim bivšeg predsednika Donalda Trampa i želim da on dobije priznanje koje zaslužuje," rekla je Teni.

Tramp je nekoliko puta bio nominovan za Nobelovu nagradu zbog Abrahamovog sporazuma, ali je nije dobio.

Trampa je 2020. godine prvi put nominovao Kristijan Tibring-Gjede, član norveškog parlamenta, koji je pozdravio njegove napore ka rešavanju dugotrajnih sukoba širom sveta. Nekoliko meseci kasnije, Laura Huhtasari, članica Evropskog parlamenta i članica desničarske partije Švedskih Finaca, pisala je Nobelovom komitetu da nominuje Trampa za nagradu za 2021. godinu, kao priznanje za njegove napore da okonča eru beskrajnih ratova, izgradi mir ohrabrujući sukobljene strane na dijalog i pregovore, kao i što podržava unutrašnju koheziju i stabilnost svoje zemlje.

Nominacija Finske stranke usledila je nakon što je Tramp posredovao u postizanju Vašingtonskog sporazuma o ekonomskim odnosima između Srbije i Kosova.

Izvor: Fox news

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image