Požar u jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji u Njujorku, obim štete nije poznat

22.11.2023 08:47

Photo: Društvena mreža "X"

Požar je zahvatio Teslin naučni centar u Vordenklifu, jedinu Teslinu preostalu laboratoriju na Long Ajlendu u Njujorku, saopštila je američka policija.

Prema policiji okruga Safolk, poziv je stigao u utorak oko 17 sati po lokalnom vremenu, zbog požara na zgradi na raskrsnici Robinsonove i Tesline ulice u Ist Šoremu.

Teslin naučni centar je mesto gde se nalazi jedina preostala laboratorija srpskog naučnika Nikole Tesle.

Jedan vatrogasac je povređen i hospitalizovan, dok se borio sa požarom, prenose lokalni mediji, navodeći da obim štete još nije poznat.

Tesla je živeo u Šoremu otprilike tri godine, gde je napravio revolucionarna otkrića u oblasti električne energije i bežične tehnologije.

Zgrada je trenutno pod opsežnom rekonstrukcijom.

Direktor centra Mark Alesi je u četvrtak na Gala donatorskoj večeri, na kojoj su bili i ambasador Ljiljana Nikšić i generalni konzul u Njujorku Vladimir Božović, rekao da im je čast što ih najveće kompanije poput Gugla, Amazona, Majkrosofta i mnogih drugih iz Silicijumske doline, kao i direktori velikih multinacionalnih korporacija, ali i Fondacije Ilona Maska, podržavaju u daljoj konzervaciji i rekonstrukciji Tesline laboratorije.

Upravo povodom izgradnje novog tornja, članovima borda ovog centra obratio se Ilon Mask i izrazio spremnost da podigne planetarno najveći toranj na mestu Teslinog tornja čija je gradnja počela 1901.

U kompleksu je bilo u toku uklanjanje svih objekata koji nemaju istorijski značaj, a plan je bio da do juna bude otvoren Centar za posetioce.

Izvor: RTS

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image