Polovina američke populacije pod upozorenjem na vrućinu i zagađenje

01.07.2023 10:10

Photo:

Polovini stanovnika u SAD je u petak, uoči praznika Dana nezavisnosti 4. jula, savetovano da preduzimaju mere predostrožnosti kada su na otvorenom, ili zbog neumoljivog talasa vrućina ili lošeg kvaliteta vazduha izazvanog požarima u Kanadi.

Oko 80 miliona ljudi, koji žive u Kaliforniji, na jugu i dolini reke Misisipi, je pod upozorenjima na veliku vrućinu tokom dana i vikenda, pre praznika u utorak, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe. U toplotnom talasu je stradalo najmanje 14 osoba.

Očekuje se da će indeks vrućine - koji kombinuje temperaturu i vlažnost vazduha - biti iznad 38 stepeni Celzijusa u mnogim delovima Kalifornije i u dva regiona u petak. Meteorolozi savetuju građanima da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom, naročito tokom dana, i da piju puno tečnosti.

Na severu, širom srednjeg zapada i istoka, još 100 miliona Amerikanaca suočeno je sa još jednim danom izmaglica i lošeg kvaliteta vazduha zbog požara koji besne u Kanadi.

Meteorološka služba saopštila je da bi građani, naročito mlađi, stariji i oni sa respiratornim problemima, trebalo da izbegavaju veće aktivnosti na otvorenom. U Njujorku i prestonici Vašingtonu je drugi odnosno treći najgori kvalitet vazduha u odnosu na bilo koji drugi veći svetski grad, pokazuju podaci vebsajta koji prati zagađenje, "IQAir.com".

Pojedini stanovnici istočnog Ilinoisa i zapadne Indijane suočeni su sa vrućinom i zagađenim vazduhom bez struje, nakon oluja u četvrtak koje su oborile dalekovode i stabla.

U tom području je bez struje u petak bilo oko 280.000 domova i radnji. U pojedinim zajednicama u istočnom Ilinoisu i zapadnoj Indijani proglašeno je vanredno stanje da bi se ograničio saobraćaj na putevima zbog popravki.

Izvor: Glas Amerike

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image