Oko ruske ambasade u SAD vodi se sasvim drugačija bitka

05.07.2023 08:42

Photo:

Ruska ambasada u Vašingtonu, glavnom diplomatskom uporištu Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama, poprište je gotovo stalnih protesta, špijunskih igara i paradoksalne simbioze u trenutku kada se odvijaju najhladniji odnosi između SAD i Rusije u poslednjih nekoliko decenija. Hiljade kilometara udaljen od fronta u Ukrajini, kompleks ambasade je sam po sebi postao zona borbi, piše Njujork tajms.

Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov nazvao ju je "opkoljenom tvrđavom". Nema ni sumnje da je, u okviru svojih visokih ograda sa sigurnosnim kamerama, kompleks ostrvo za sebe, sa stanovima za diplomate i njihove porodice, školom, igralištem i bazenom.

U poslednjih nekoliko godina u kompleksu ambasade radilo je oko 1.200 zaposlenih Rusa. Stejt department nije rekao koliko službenika sada boravi u njemu - brojevi osoblja u ruskoj ambasadi u Vašingtonu i američkoj ambasadi u Moskvi su trenutno osetljivo pitanje - ali je u januaru 2022. Antonov rekao da se radi o 184 diplomate i pomoćnog osoblja.

Međutim, zvaničnici Bajdenove administracije su srećni što je bar neko ostao jer, kako kažu, smatraju da je "neophodno održavati diplomatske veze i u najgorim vremenima".
"Potpuno proterivanje Rusa značilo bi i kraj američkog diplomatskog prisustva u Moskvi, koja, između ostalog, radi na pomaganju američkim građanima zatvorenim u Rusiji", navodi se.

Antonov se iz službene rezidencije, odnosno istorijske vile nadomak Bele kuće, preselio u kompleks ambasade u kojem sada živi. On je diplomata veteran koji je godinama pregovarao o kontroli naoružanja sa svojim američkim kolegama u Ženevi. Bio je i zamenik ministra odbrane kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine i kada je bila sankcionisana od strane Evropske unija.
Kako se često žali na svoj ograničeni kontakt sa zvaničnicima Bajdenove administracije i članovima Kongresa, "Politico" da je jednom nazvao "Usamljeni Anatolij". Neretko kritikuje i proteste i "huliganizam" ispred kapija njegove ambasade.

Protesti se uglavnom svode na skandiranje protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i puštanja ukrajinske himne uz sirene automobila u prolazu. Kuće prekoputa kompleksa su ukrašene ukrajinskim zastavama i antiruskim parolama. Često se mogu čuti i komšije koje sa terasa uzvikuju "Slava Ukrajini" Rusima koji ulaze i izlaze iz ambasade.

Tu je i nezvanična tabla na kraju ulice u kojoj se nalazi ambasada na kojoj piše Ulica Zelenskog. Štaviše, demonstranti, među kojima se našao i ambasador Ukrajine u Vašingtonu, zasadili su suncokret, nacionalni cvet Ukrajine, duž trotoara pored ambasade, koji je navodno u toku noći uništen.

Međutim, ono što najviše nervira Antonova jesu napori FBI-ja da regrutuje špijune iz njegoovg kruga.

"U suštini, naša ambasada radi u neprijateljskom okruženju", rekao je Antonov prošle godine ruskoj novinskoj agenciji TASS.

"Agenti američkih bezbednosnih službi se motaju ispred ruske ambasade i dele zaposlenima brojeve CIA i FBI za direktan kontakt"

FBI nije želeo da komentariše navode Antonova o agentima koji navodno dele kontakte, ali je portparol rekao da biro "traži informacije od članova bilo koje zajednice u pokušaju da se suprotstave pretnjama po nacionalnu bezbednost", prenosi Njujork tajms.

FBI takođe nije odgovorio ni na pitanje o misterioznoj kući prekoputa zgrade ambasade. Stanari se retko viđaju, a zavese su uvek spuštene, iako su svetla obično noću upaljena. Mnogi susedi spekulišu da u ovoj kući deluju agenti FBI koji nadgledaju Ruse, što je teorija koja nije potpuno odbačena s obzirom na činjenicu da je slika ove kuće zamagljena kada se traži na Google Maps.

Daglas London, bivši zvaničnik CIA, koji inače priča ruski jezik i autor je nedavne knjige o regrutovanju špijuna, rekao je da će biti teško, ali ne i nemoguće naći Ruse u ambaadi koji su spremni da sarađuju sa SAD.

"Ako ste ruski zvaničnik raspoređen u SAD, bili ste podvrgnuti dodatnoj kontroli. Međutim, neki od naših najboljih doušnika tokom godina bili su ruski zvaničnici u SAD koji su se dobrovoljno javljali da nam pomognu. Mislim da bi Putin trebalo da bude zabrinut za svoje Ruse ovde", rekao je London za Njujork tajms.

Antonov čak tvrdi da su i njega pokušali da regrutuju. U junu 2022. rekao je ruskoj državnoj televiziji da je primio pismo od Stejt departmenta u kojem ga pozivaju da "prokaže svoju zemlju i osudi postupke ruskog predsednika", navodi TASS.

Izvor: Euronews

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image