NATO produžio mandat Stoltenbergu za još godinu dana

04.07.2023 12:17

Photo:

NATO članice složile su se danas da produže mandat generalnog sekretara Jensa Stoltenberga za još godinu dana, do 1. oktobra 2024. godine, saopšteno je iz Alijanse.

Odluku će potvrditi šefovi država i vlada NATO-a na samitu u Viljnusu. Saveznici su zahvalili generalnom sekretaru na njegovom vođstvu i posvećenosti, koji su bili od ključnog značaja za očuvanje transatlantskog jedinstva koje se suočava sa bezbednosnim izazovima bez presedana, navodi se u saopštenju.

"Počastvovan sam odlukom NATO saveznika da mi produže mandat generalnog sekretara. Transatlantska veza između Evrope i Severne Amerike osigurava našu slobodu i bezbednost skoro sedamdeset pet godina, a u sve opasnijem svetu, naša velika alijansa je važnija nego ikad", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, nalazi se na čelu Severnoatlantskog saveza od 2014. godine, a njegov mandat je već tri puta produžavan, navodi Rojters.

On je u februaru rekao da ne želi da ostane na čelu tog vojnog saveza, ali su ga članice NATO zamolile da prihvati još jedan mandat, pošto nisu uspele da postignu konsenzus o njegovom nasledniku.

Izvor: RTS

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image