Moskva optužuje Prigožina za pobunu

24.06.2023 10:04

Photo:

Rusija je optužila vođu plaćeničke grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, da je u petak pozvao na oružanu pobunu, nakon što je izjavio, bez pružanja dokaza, da je ruski vojni vrh ubio 2.000 njegovih boraca i obećao da će zaustaviti ono što je nazvao "zlom".

U situaciji u kojoj se čini da je dugogodišnji sukob između Prigožina i Ministarstva odbrane Rusije došao do vrhunca, Ministarstvo je izdalo saopštenje u kojem se navodi da Prigožinove optužbe "nisu istinite i predstavljaju informativnu provokaciju".

Na ulicama Moskve su viđena vojna vozila, pojačane su mere bezbednosti u vladinim zgradama i drugim ključnim lokacijama, a ruska državna televizija „Rossiya-24“ je prekiunula program kako bi pročitala saopštenje Ministarstva odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih. Prigožin, koji se trenutno nalazi u Rostovu na Donu, odgovara da se niko neće predati. Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da su njegove snage spremne da gušenje pobunu.

Izvor: RTS/Glas Amerike

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image