Momirović: Želimo da vidimo i BiH u ''Otvorenom Balkanu''

22.06.2023 08:44

Photo:

Inicijativa ''Otvoreni Balkan'' je nastala kao originalna inicijativa najviših državnih funkcionera u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji i šalje jednu snažnu poruku - nemamo prava da čekamo, potrebno je da odluke donosimo samostalno jer sudbina naših ekonomija zavisi od nas samih, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović u Sarajevu.

On je, nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem, kao i sa članovima delegacije dva ministarstva i predstavnicima komorskog sistema u BiH, istakao da "Otvoreni Balkan" nema punu perspektivu bez BiH.
Momirović je napomenuo da to, međutim, nije odluka niti Vlade Srbije, niti ljudi u Srbiji.

"Da li će BiH biti deo 'Otvorenog Balkana' isključivo je pitanje za ljude u BiH. Mi uvažavamo naše prijatelje u BiH i koja god bila njihova odluka imaju našu podršku", konstatovao je on.

Momirović je istakao da je osnovni cilj Srbije, Albanije i Severne Makedonije ekonomski rast, inkluzivnost i nova perspektiva za naše kompanije.

"Formiranjem 'Otvorenog Balkana' uspeli smo da ukinemo veliki broj fitosanitarnih procesa, da smanjimo troškove za naše poljoprivredne kompanije, a od jula očekujemo i dodatnu liberalizaciju tržišta rada kada će radnici iz bilo koje od ove tri države moći da se zaposle u ovim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih barijera", rekao je Momirović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac istakao je da je Srbija veoma važan strateški partner i da je BiH opredeljena da se razvijaju dobre odnose.

"Regionalna saradnja nema alternativu jer upravo putem regionalne saradnje možemo obezbediti značajne benefite poslovnoj zajednici Republike Srpske i BiH sa jedne strane, kao i poslovnoj zajednici Republike Srbije sa druge strane", rekao je Košarac

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image