Marinković sa Eskobarom u Vašingtonu: ZSO mora da bude formirana

11.10.2023 18:27

Photo: userbiadaily.rs

Predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković sastao se danas u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara Džejms O'Brajenom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Marinković i Eskobar su razgovarali o potrebi da se osnaže bilateralni odnosi dve zemlje, posebno na polju ekonomije i energetike.

Takođe su razgovarali o potrebi većeg angažmana SAD po pitanju regionalne stabilnosti ali i hitne deeskalalcije i normalizacije situacije na severu KiM.

Marinković je naznačio da je formiranje Zajednice srpskih opština ključno kako bi Srbi sa KiM mogli da nastave normalno da žive na KiM, a pre svega da budu bezbedni.

Jedino rešenje za to kako je naveo da KFOR bude mnogo više angazovan kako bi se obezbedili uslovi za normalan život građana i kako bi se izbegle situacije koje mogu da dovedu do većih sukoba sto je izazvano kontinuiranim pritiskom Kurtija i privremenih institucija na Srbe sa severa KiM.

Eskobar i Marinković su se složili da Zajednica srpskih opština mora i treba da bude formirana i da će Amerika i dalje snažni insistirati na tome u narednim nedeljama.

Izvor: userbiadaily.rs

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image