Marinković: Amerika posle dužeg vremena saglasna da Srbija ima legitimne interese na Kosovu i Metohiji

18.11.2023 07:15

Photo: Printskrin

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković smatra su da su odnosi između Srbije i Amerike korektni uz to što postoji puno prostora da se unaprede u narednom periodu.

Kako navodi u intervjuu za userbiadaily.rs sama činjenica da u Srbiju dolazi sve više američkih investitora, da njihove kompanije zapošljavaju više od 30.000 ljudi u Srbiji dovoljno govori o tome da Amerika vidi u Srbiji pouzdanog partnera i saveznika.

"Odlična saradnja na ekonomskom planu je rezultat politike na domaćem planu i ogroman rad i trud predsednika Vučića koji je usmeren na unapređenje bilateralnih odnosa i tokom nekoliko godina uspeo da utiče da se u Vašingtonu stvori sasvim drugačiji ambijent i narativ koji je dugo bio imanentan svim američkim političkim strukturama a koji je u većini slučajeva imao negativnu konotaciju. Sada Srbija ima sasvim drugačiji imidž, države koja se ubrzano i dinamično razvija, koja je jedna od najpovoljnijih destinacija za ulaganje, politički stabilna i na čelu sa ozbiljnim liderom koji ima viziju naše zemlje za narednih 50 godina. Iskreno očekujem da Srbija i Amerika postanu strateški partneri o čemu su govorili već nekoliko puta i predsednik Vučić i ambasador SAD Kristofer Hil i mislim da je to jedinstvena šansa za obe zemlje čiji diplomatski odnosi traju 142 godine", kaže Marinković.

**Naredne godine su izbori u SAD - građani će birati kako stvari stoje između Trampa i Bajdena. Kako vi na to gledate?
**
Kampanja u Americi se zahuktava i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će biti veoma neizvesna do samog kraja. Sada je gotovo očigledno da će se ponoviti borba iz 2020. godine između Trampa i Bajdena. Mnogo je faktora koji mogu da odluče ishod izbora u Americi ali će ključna bitka da se bije oko ekonomije i ekonomskih pokazatelja i planova koji su ključni parametar pri odlučivanju za većinu Amerikanaca. Za Srbiju je važno da održava dobre odnose sa obe partije i sa organizacijama koje su njihovim uticajem i da na taj način stvaramo prijatelje i partnere na obe strane. Mislim da posebno politički akteri ma kojem polu pripadali treba da izbegnu bilo kakvo svrstavanje i navijanje za bilo koju stranu što se kod nas nažalost vrlo često dešava. To je politički naivno i možda načini veliku štetu našoj državi. Mi kao država i pojedinci treba da nastojimo da što češće posećujemo Vašington i da proaktivno radimo na unapređenju odnosa sa svim ključnim akterima na političkoj sceni, u senatu, kongresu, Beloj Kući, think thank organizacijama koje imaju ogroman uticaj posebno na kreiranje američke spoljne politike. To je put da se naš glas čuje i da se uvažava u Americi.

** Da li je pitanje Kosovo najteže za Srbiju i koliko ono opterećuje odnose Beograda i Vašingtona?
**

Pitanje Kosova i Metohije definitvno opterećuje naše odnose s obzirom da su fundamentalni stavovi potpuno različiti. Ono što je važno je da obe zemlje ne dozvoljavaju da to neslaganje drastično utiče na veliku većinu pitanja oko kojih se slažemo i odlično sarađujemo. Dakle, vrlo pragmatičan pristup obe strane koji je i doprineo tome da imamo odličnu ekonomsku i bezbednosnu saradnju. Treba naglasiti sjajne i bliske odnose između Nacionalne Garde Ohaja i naše države koji su pravi primer kako saradnju osnažiti na svim nivoima. Ono što je za Srbiju najznačajnije je što je Amerika posle dužeg vremena saglasna da Srbija ima legitimne interese na KiM. Da budem jasan, to ne znači da oni menjaju svoj stav po pitanju statusa ali daje prostor našoj zemlji da se bori za svoje nacionalne interese i što je najvažnije zaštiti naš narod i našu kulturnu, religijsku i istorijsku baštinu koju bi čelnici privremenih instituciju najradije da izbrišu kao da nije nikada postojala. Tu nas očekuje mukotrpan rad i velika borba za koju je najvažnije da imamo stabilnu državu i jakog lidera koji u toj borbi neće odustati a to jeste Aleksandar Vučić.

**Srbiju očekuju izbori 17 decembra?
**

Čini se možda da je fraza ali izbori 17. decembra definitvno jesu krucijalni u smislu definisanja budućnosti naše zemlje. Čini se da je izbor lak, s jedne strane Srpska napredna stranka i Vučić koji su za 10 godina potpuno promenili imidž i izgled Srbije i koji su je unapredili u svim oblastima, od infrastrukture, zdravstva, ekonomije, socijalne politike a s druge strane gomila stranaka koje nemaju nikakvu političku platformu i politički program sem rušenja Vučića i zauzimanja vlasti. Kad analizirate i vidite ko ih sve podržava, od domaćih tajkuna i njihovih medija i nekih stranih centara moći jasno je da bi za vrlo kratko vreme vratili Srbiju u okvire vazalske zemlje koje nije sposobna samostalno da donosi odluke i brani nacionalne interese. Kada na to dodate i vrlo kompleksne procese i konflikte na globalnom nivou zapitate se šta bi od Srbije ostalo za vrlo kratko vreme kada bi je vodili ti politički i nevladini diletanti. Zato oni i vode brutalnu kampanju protiv samo jednog čoveka koji je ustvari personifikacija moderne, stabilne i ekonomski i vojno snažne Srbije a to mnogima u regionu ali i šire ne odgovara i učiniće sve da Srbija izgubi svoje komparativne prednosti. Na sreću Srbije i naših građana, dok go Vučić vodi državu narod Srbije će birati vlast, parlament i vladu i siguran sam da će Srbija nastaviti samostalno i dostojanstveno da se razvija kao i u prethodnih 10 godina.

**Može li nakon Ukrajine, Gaze da se otvori još neko novo svetsko žarište?
**

Čini se da nikada u novijoj istoriji nije bilo više neuralgičnih tačaka u svetu za koje je potrebno vrlo kratko vreme da se zapale i izazovu dodatne krize koje se osećaju na globalnom nivou. Rat u Ukrajini i ovaj najaktuelniji u Gazi su sasvim dovoljni. Da potpuno promene svet i ambijent u kojem smo živeli do 24.2.2022. godine. U ove sukobe je uključen veliki broj država i geopolitičkih igrača ali se čini da ne postoji dovoljno dobre volje ključnih aktera najvećih svetskih sila da dođe do prestanka sukoba.U celom svetu očigledno vlada ozbiljna kriza liderstva koja je faktički i dovela do ove situacije u kojoj se čovečanstvo nalazi. Neverovatno je da nauka, nove tehnologije, veštačka inteligencija, energetika napreduju neslućenom brzinom a da s druge strane ključni donosioci odluka u svetu to ne koriste za unapređenja kvaliteta života, održivi razvoj, blagostanje nego se tone u sve veću krizu i kopanje geopolitičkih rovova čiji epilog niko danas ne može da predvidi.
Srbija se kao mala zemlja u ovim okolnostima ponaša odgovorno, insistira na poštovanju međunarodnog prava, uvažava interese svojih prijatelja i partnera ali prioritetno vodi računa o sebi svojim građanima i sopstvenoj bezbednosti. Srbija i dalje beleži privredni rast, privlači nove investicije, razvija regionalnu saradnju i inicijativu „Otvoreni Balkan“. Mislim da nekada ne možemo ni da naslutimo koliko je znanja, energije i političke mudrosti potrebno kako bi se zemlja sačuvala u ovim uslovima ali sam svakako uveren da će građani Srbije 17. decembra izabrati stabilnost, modernizaciju i ekonomski i vojno jaku Srbiju.

Izvor: userbiadaily.rs

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image