Hil: Sankcije su upućene samo Vulinu, ne Srbiji

13.07.2023 10:30

Photo:

Ambasador Sjedinjenih Američkih država u Srbiji, Kristofer Hil izjavio je danas da sankcije koje su SAD uvele direktoru Bezbednosno- informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, nisu vezane za bilo koju instituciju u Srbiji, niti su usmerene ka samoj Srbiji, već su upućene isključivo za navedenog pojedinca.

On je prilikom obilaska arheološkog nalazišta u Vinči, rekao novinarima da je to veoma jasno i precizno formulisano.

"Veoma pažljivo smo proučili gospodina Vulina i njegove aktivnosti, razmatrali smo njegov slučaj i zaključili da on nije osoba koju želimo da posećuje Sjedinjene Američke Države. Takođe ne želimo konkretno da imamo nikakve poslove niti poslovne kontakte sa njim", istakao je Hil i dodao da takva odluka zapravo ima za cilj da se zaštite SAD i njeni interesi.

On je rekao da je uvođenjem sankcija Vulinu skraćena mogućnost za obavljanje bilo kakvih finansijskih operacija u Americi.

"Svestan sam da mnogi ljudi na ovo gledaju mnogo šire i dublje, kao na odnos Srbije i Amerike, i pitaju se da šta onda ovo znači u pogledu relacija dve zemlje. Moje lično mišljenje jeste da su odnosi Srbije i Amerike dobri, i želimo da postanu još bolji", naglasio je Hil.

On je dodao da SAD namerava da pomogne Srbiji koja jasno pokazuje ambiciju da bude deo zapadnih institucija u onoj meri koliko ona to bude želela.

"Mi ćemo svakako Srbiji pomoći u tim željama, želimo veoma biti deo tog procesa, i smatramo da slučaj sa gospodinom Vulinom, njegovi interesi i planovi, sa tim nemaju nikakve veze. Takođe želimo da razvijamo i dalje naše odnose sa vašom zemljom. Uostalom, preporučujem da svi pogledate izjave i saopštenja koja dolaze iz Vašingtona, jer ja nemam puno da dodam na sve to", zaključio je Kristofer Hil.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image