Ko je sudija Tanja Čutkan, žena koju Tramp ne želi u sudnici

07.08.2023 10:27

Photo: Printskrin

Bivši američki predsednik Donald Tramp žalio se na sudiju Tanju Čutkan, koja nadgleda proces koji se vodi protiv njega, a u vezi sa optužbama za zaveru 6. januara 2021, najavivši da će tražiti njeno izuzeće. Reč je o sudiji koju je Barak Obama 2013. predložio, a njeno nameštenje kao saveznog sudije potvrdio Senat uz protivljenje republikanaca. Prethodno je služila kao javna pravobraniteljka u Vašingtonu, zastupajući siromašne optuženike.

Savezna sudija Tanja Čutkan zadužena je da nadgleda proces koji se vodi protiv Donalda Trampa, a u vezi sa optužnicom koju je Džek Smit podigao protiv njega prošle nedelje.

On je optužen za prevaru SAD, zaveru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD. Tramp tvrdi da je nevin, kao i da neće dobiti pošteno suđenje dok god ga nadgleda Tanja Čutkan. Najavio je i da će tražiti njeno izuzeće.

Tanju Čutkan je za saveznog sudiju predložio tadašnji predsednik SAD Barak Obama, 2013. godine. Njeno imenovanje jednoglasno je potvrdio Senat sledeće godine, iako su se prethodno protiv nje u proceduralnom glasanju izjasnili pojedini republikanski senatori.

Prethodno je služila kao javni pravobranilac u Vašingtonu, zastupajući siromašne optuženike u krivičnim predmetima. Nakon toga se pridružila advokatskoj kancelariji Boies Schiller Flexner, gde je branila klijente u slučajevima protiv pripadnika više klase, a zastupala ih je i u grupnim tužbama protiv monopolista.

U jednom od poznatijih slučajeva koje je vodila zastupala je startap kompaniju za testiranje krvi Theranos po tužbi protiv njihove bivše advokatske firme. Theranos je kasnije bio upleten u niz skandala za koje je osuđena osnivačica startapa Elizabet Holms.

Već odlučivala u procesima protiv Trampa

Krivični postupak po optužnici Džeka Smita neće biti prvi put da Tanja Čutkan odlučuje o Trampovoj odgovornosti koja se tiče 6. januara. Ona je ranije odbacila tužbu koju je Tramp podneo 2021. u želji da blokira rad Komiteta Predstavničkog doma SAD, pozivajući se na pravnu doktrinu koja izvršnoj vlasti daje privilegije.

"Predsednici nisu kraljevi, a tužilac nije predsednik“, napisala je tada Tanja Čutkan u svojoj presudi, koju je kasnije podržao i Vrhovnu sud SAD.

Ona je nadgledala i nekoliko procesa protiv optuženih da su učestvovali u napadu na Kapitol. Odbacivala i neke od preporuka tužilaca, koji su bili za blaže kazne.

"Moraju postojati posledice za učešće u pokušaju nasilnog svrgavanja vlasti“, rekla je ona jednom od optuženoh, odbacujući predlog da se odredi mera kućnog pritvora.

Tanja Čutkan je, inače, rođena u Kingstonu na Jamajci 1962. godine, a diplomirala je na Univerzitetu Džordž Vašington i kasnije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji.

Izvor: RTS

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image