Kineski hakeri "provalili" u mejlove američke vlade

13.07.2023 08:07

Photo: Kosovo online/printskrin

Hakeri locirani u Kini ostvarili su pristup mejlovima 25 organizacija među kojima su vladine agencije Sjedinjenih Država, navodi Majkrosoft.

Kompanija za proizvodnju softwarea, Majkrosoft nije dala detalje o kojim se vladinim agencijama radi.

Međutim, američko ministarstvo trgovine je potvrdilo za Bi Bi Si da ih je Majkrosoft obavestio o napadu.

Američka ministarka trgovine Raimondo bila je među osobama koje su pogođene upadom hakera, kako se navodi u izveštajima.

Američki mediji su rekli da je hakerska grupa locirana u Kini, koja se naziva Storm-0558, ostvarila pristup profilima elektronske pošte tako što je krivotvorila digitalnu autentikaciju za pristup sistemu.

Kineska ambasada u Londonu je rekla za agenciju Reuters da su informacije o hakerskom upadu "dezinformacije" i nazvala vladu SAD "najvećom hakerskom imperijom na svetu i globalnim sajber kradljivcem".

Majkrosoft je naveo da hakerska grupa iz Kine, Storm-0558 prvenstveno cilja vladine agencije u zapadnoj Evropi i fokusira se na špijunažu, krađu podataka.

Kompanija je rekla da je njena istraga otkrila da su upadi počeli sredinom maja i da je sada "ublažila napad i kontaktirala pogođene klijente".

U maju su Majkrosoft i zapadne obaveštajne agencije rekle da su kineski hakeri koristili "nevidljivi" malvar za napad na ključnu infrastrukturu američkih vojnih baza u Guamu.

Ključna američka vojna ispostava, luke i vazdušne baze Guam bile bi ključne za bilo kakav zapadni odgovor na sukob u Aziji.

Peking je izveštaj Majkrosofta okarakterisao kao "krajnje neprofesionalan" i "dezinformativan".

Izvor: RSE

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image