KFOR o optužbama Ališe Kerns: Nema dokaza o švercu oružja u pravoslavne crkve na Kosovu

05.07.2023 08:29

Photo:

KFOR o optužbama Ališe Kerns: Nema dokaza o švercu oružja u pravoslavne crkve na Kosovu

Ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja koji se obavljao preko administrativne linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći, rečeno je za Kosovo onlajn iz misije Kfora.
Iz Kfora su naveli da se događaj koji je juče pomenula poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns odnosi na 2022. godinu, kada je Kraljevski fusilijski bataljon bio angažovan na severu Kosova kao podrška misiji Kfora.

"Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu Kfora, ali nakon dalje istrage kako bi se pronašla potvrda za to, nisu se pojavili dokazi o tome šta je prijavljeno. Ne postoje dokazi o navodnom švercu koji se vršio preko administrativne granične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći”, naveli su iz Kfora.

Istakli su i da ova vrsta aktivnosti pripada vladavini prava, koja je u nadležnosti Kosovskih bezbednosnih organizacija.

Kerns je juče optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo. Ona je u govoru na zasedanju parlamenta Velike Britanije, navela da se oružje iz Srbije švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve.

Povodom navoda Kerns juče se oglasila Eparhija raško-prizrenska koja je izrazila zabrinutost u vezi te izjave, insistirajući na tome da se njene optužbe provere i da Kfor saopšti da li može da potvrdi navode britanske poslanice.

Izvor: Kosovo online

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image