Kantrimen: Potvrda deeskalacije nije u rečima, već u delima kosovskih vlasti

18.07.2023 10:36

Photo:

Penzionisani američki diplomata Tomas Kantrimen smatra da potvrda deeskalacije na severu Kosova nije u rečima, ili odrednicama sporazuma, već u delima kosovskih vlasti i zajednice kosovskih Srba, prenosi Glas Amerike.

Kantrimen, koji je sredinom osamdesetih godina prošlog veka službovao u američkoj ambasadi u Beogradu, kaže da je potrebno da Vlada Kosova omogući stišavanje aktuelnih tenzija, koje, kako navodi, utiču na dijalog o normalizaciji odnosa dve strane.

"Ako ne potpunim povlačenjem, onda makar ograničavanjem pristupa pripadnicima specijalne policije i potezima koji ukazuju na razumevanje potrebe za političkim pomirenjem i uspostavljanjem legitimnog vođstva u opštinama na severu Kosova“, ukazuje Kantrimen.

Ističe da nije saglasan sa tvrdnjama, koje se mogu čuti iz redova kosovskih vlasti i dela javnosti, da "međunarodna zajednica primenjuje vid mekšeg pristupa prema Srbiji, kako bi je otrgla od uticaja Rusije".

„Brisel i Vašington pokušavaju da reše otvorena pitanja u tom regionu. Tako nešto podrazumeva primenu tihe, ponekada i veoma glasne i nedvosmislene diplomatije. Imam razumevanja za takvo poimanje stvarnosti, ali oni koji to čine ne shvataju razloge koji bi mogli motivisati takav pristup“, rekao je Kantrimen.

Milica Andrić Rakić, iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa sa sedištem u Severnoj Mitrovici, uverava da je potrebno učiniti mnogo više od onoga što su dogovorili izaslanik EU Mitoslav Lajčak i glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi.

„To što je dogovoreno suštinski ne rešava stvar dugoročno. Od septembra kriza bi se mogla povratiti, jer dogovor o, kako su ga označili, prvim koracima ka deeskalaciji, zaista nije deeskalacija. To je premeštanje policajaca iz opština, gde su bili manje vidljivi, na druga mesta unutar tih opština gde će biti upadljivije njihovo prisustvo, čime se potencijalno stvara nova neuralgična tačka u kojoj bi moglo doći do tenzija između policije i građana. Situacija bi mogla biti delimično primirena, ali ne i suštinski“, kaže Andrić Rakić.

Uverena je i da ponovljeni izbori u opštinama na severu Kosova, uz garantovano učešće srpske zajednice, neće rešiti situaciju ukoliko se pripadnici Kosovske policije u potpunosti ne povuku sa severa, jer, kako navodi, izazivaju zabrinutost i nelagodu građana srpske nacionalnosti.

„Radi se o koraku koji je potreban da bi se sprečile potencijalno loše odluke koje bi dodatno mogle da podignu napetosti, poput one da se otvori most koji spaja Južnu i Severnu Mitrovicu, na šta srpska zajednica nije spremna zbog strahovanja po sopstvenu bezbednost“, smatra Andrić-Rakić.

Izvor: Glas Amerike

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image