Hil: Za Srbiju potpuno neodrživo da ostane u dobrim odnosima sa Rusijom

28.11.2023 18:03

Photo: Kosovo online

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je danas da inicijalna ideja koja je na stolu podrazumeva da će postojati Zajednica srpskih opština a da zauvrat Srbija "odstupi" i da Kosovu da kapacitet da traži članstva u međunarodnoj zajednici.

"Kosovo je u ovoj zemlji teška tema, postoje ključni datumi - 1999. i 2008. godine, jasno je da postoje teme koje su ostale i koje nisu rešene. Evropska unija istrajno pokušava da ove stvari reši. U briselskom procesu postoje elementi koji su na stolu – šta treba da se konačno uradi. Potrebno je da Srbi na severu Kosova znaju kako će da izgleda njihov život i mislim da je ceo koncept ZSO esencijalan", rekao je Hil.

Istovremeno, kako je dodao, Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. i sada, 15 godina kasnije i dalje ga ne priznaje pet zemalja članica Evropske unije i mnoge druge zemlje u svetu.

"Kosovu je potreban veći kapacitet da bi bilo međunarodni igrač. Inicijalna ideja koja je na stolu je da će postojati Zajednica srpskih opština a da zauvrat Srbija odstupi i da Kosovu da kapacitet da traži članstva u međunarodnoj zajednici. Nije lako, uvek se misli da su pregovori neka jednačina koja se uči u gimnaziji iz matematike, ali je uvek kompleksnije nego što se misli, ali ovo mora da se desi“, rekao je Hil na na 23. Beogradskom ekonomskom forumu.

Hil je rekao i da se smanjila mogućnost izbora kada je rat u Ukrajini u pitanju, i da je za Srbiju "potpuno neodrživo da ostane u dobrim odnosima sa Ruskom Federacijom".

"Srbija je zemlja koja se ponosila veoma dobrim odnosima sa zemljama širom sveta, pa i sa Rusijom. Sasvim je neodrživo nastaviti dobre odnose sa Rusijom. Rusija je napravila haos u pola sveta, izazvala ogromne probleme svima, zaoštrila izbore i svima jasno stavila do znanja šta treba da rade", rekao je Hil, prenela je Politika, izveštaj Tanjuga.

On je naveo je da su u početku svi mislili da će rat u Ukrajini trajati kratko, ali da su sada svi svesni da će potrajati i da, kako je rekao, moramo ostati sa tim problemom dok se ne reši.

"Moramo da budemo veoma jaki sa Ukrajinom dok se ovo ne reši. Mislim da je jedna od gorkih ironija tog rata što bolje možemo da vidimo šta će biti budućnost Ukrajine, nego Rusije. Mislim da se Rusija zaista dovela u veoma nepoznate vode. Ne znamo gde će biti Rusija", naglasio je Hil.

On je naveo sastanak Oebsa u Skoplju kao primer situacije u koju je Rusija sebe dovela.

"Da li će ruski ministar spoljnih poslova moći da prisustvuje? Da li želi da prisustvuje? Da li osećaju da imaju neku ulogu u toj organizaciji, iako su uvek bili jedan od glavnih igrača u Oebsu. Od Rusa čujemo da će gospodin Lavrov verovatno doći, ukoliko mu zemlje obezbede dozvolu za prelet njegovog aviona kako bi on zaista mogao da stigne do Skoplja", rekao je Hil.

Dodao je da je to "tužno za zemlju koja je bila jedan od glavnih elemenata međunarodne zajednice".

"Takva je država postala Rusija", naveo je Hil.

Kako je rekao, najveći problem je što niko, pa ni Rusija, ne zna šta želi ratom u Ukrajini.

"Gotovo je nemoguće shvatiti šta žele u Ukrajini. Izgleda da su hteli da nateraju Ukrajince da požele da budu Rusi, što je imalo suprotan efekat od prvog dana. Rekli su imali su neku koncepciju da ih zanima istočna Ukrajina. Nije jasno ni da je to ono što oni žele. Mislim da nacije u osnovi moraju da znaju šta žele. A mi imamo naciju, Rusku Federaciju, koja jednostavno nema pojma šta želi da radi", dodao je Hil.

Kako je rekao, deo razloga za to je vezan za rusko vođstvo, koje je, kako je rekao, izgubilo osećaj za realnost. Hil je dodao da je Rusija ratom u Ukrajini napravila haos u celom svetu.

Izvor: Kosovo online

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image