Glavni ekonomista MMF: Monetarna politika će biti čvrsta do 2025. godine

04.07.2023 13:09

Photo:

Monetarna politika će i nadalje morati da bude čvrsta, pošto je inflacija upornija nego što smo očekivali, izjavio je glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Pjer-Olivije Gurinša.

U intervjuu za španski "Pais", Gurinša je konstatovao da je trenutna inflacija u Evropskoj uniji i evrozoni niža zbog pada cena energije i hrane, ali da se bazna inflacija ne smanjuje.

Ekonomisti MMF-a će uskoro izvući zaključke iz ovog razvoja, ali Gurinša dodaje da dosadašnje pooštravanje monetarne politike nije donelo adekvatne rezultate i da ona možda treba da duže ostane na ovom nivou - bar do 2025. godine.

Prema njegovim rečima, poruka skupa ekonomista u Sintri je da će visoke kamatne stope ostati neko vreme, da neće biti uskoro smanjene.

Glavni ekonomista MMF-a je istovremeno napomenuo da scenario recesije u SAD "nije blizu".

"Američka ekonomija pokazuje otpornost: nezaposlenost je na istorijski najnižim nivoima koje nismo videli više decenija ,ima dovoljno slobodnih radnih mesta, a ekonomija i dalje raste, možda čak i snažnije nego što se očekivalo", rekao je on.

Na pitanje da li moguće pobediti inflaciju, a da se istovremeno ne prouzrokuje ekonomska recesija, Gurinša je istakao da će to biti "veoma teško".

"Evropske ekonomije već usporavaju, a američka ekonomija će možda morati da uspori još više. Moguće je, ali mislim da će teško, teže za evrozonu nego za SAD", zaključio je Gurinša.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image