Fejt: SAD gube strpljenje sa Kosovom zbog nedovoljnog napretka u dijalogu

25.07.2023 09:56

Photo:

Nekadašnji specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt smatra da će Priština najviše izgubiti od izostanka napretka u dijalogu sa Srbijom i dodaje da SAD gube strpljenje za Kosovo jer ne napreduje dovoljno.

Fejt za Teve1 kaže da je Ohridski sporazum od velikog značaja za Prištinu jer bi otvorio put članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Šteta je što ne postoji politička volja ni jedne ni druge strane za dalji napredak, međutim mislim da će Kosovo više trpeti posledice. Ako stranke ozbiljno shvate dogovor postignut u Ohridu, onda bi stvari krenule napred i to bi pomoglo Kosovu da postane član raznih međunarodnih organizacija kao i Ujedinjenih nacija", rekao je Fejt.

Holandski diplomata kaže da Sjedinjene Američke Države gube strpljenje sa Kosovom jer ne napreduje dovoljno i ističe da SAD nikada ranije nisu imale tako kritički pristup Kosovu što je, prema njegovim rečima, zabrinjavajuće.

"Vidim da Sjedinjene Američke Države imaju kritički odnos prema vladi Kosova, a to je bez presedana. Čini se jasnim da Bajdenova administracija gubi strpljenje sa Kosovom, zbog sporog napretka. Nisam video tako kritički odnos SAD prema Kosovu od kada je ono proglasilo nezavisnost 2008. Bila bi prava tragedija za Kosovo ako izgubi podršku Sjedinjenih Država", kazao je.

Fejt ima i neke predloge za premijera Kosova Aljbina Kurtija i kaže da na Kosovu treba da shvate da se u Evropi vodi žestok rat na čemu je i fokus svetskih prestonica.

"Zato morate imati na umu da stvari nisu kao pre i ne možete računati na simpatije i podršku koju ste nekada imali", dodaje.

Ne smatra da SAD i EU podržavaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića u tom procesu.

"Znam da nije lako, ali predlažem premijeru Kurtiju da uloži više napora u dijalog sa Srbima na severu Kosova umesto da tamo šalje specijalne jedinice", dodaje Fejt.

Izvor: Kosovo online

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image