Pokrenuta inicijativa "Prijatelji Zapadnog Balkana"

23.06.2023 11:16

Photo:

Na marginama Evropskog foruma Vahau, danas je potpisana deklaracija „Getvajg“ kojom Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija, žele da ponovo ožive proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.U toj deklaraciji potpisnice zahtevaju postepenu i ubrzanu integraciju sa konkretnom mapom puta do 2024. godine, kao i posle tog perioda.

"Izgubili smo 20 godina", konstatovao je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg dodajući da je izgubljena dinamika.

Naglasio je da je proširenje test za Evropu.

"Ili možemo da prenesemo stabilnost u jugoistočnu Evropu, Ukrajinu i Moldaviju, ili smo neuspešni".

Šalenberg je pokrenuo ovu Inicijativu povodom 20. godišnjice Samita u Solunu, koji je održan 21. juna 2003.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Vlahovski, šef češke diplomatije Jan Lipavski, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman i Šalenberg su ocenili da EU mora biti prisutnija na Balkanu.

"Smatramo da je proces proširenja prespor i ponekad prekompleksan i prebirokratski", navodi se u Deklaraciji.

Ističu da je proces doneo premalo vidljivih i oppipljivih rezultata za građane Balkana, pre svega za mlade, što je dovelo do razočarenja i okretanja od EU.

Ujedno, dodali su, agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja opasnost po bezbednost kako EU, tako i Zapadnog Balkana.

"Pored toga, poslednji nasilni događaji na severu Kosova su pokazali da nerešene tenzije i konflikti koji traju, mogu iznutra minirati stabilnost. Ne možemo sebi priuštiti da budemo okruženi nestabilnošću u regionu, koji je okružen članicama EU", podvlači se u Deklaraciji.

Zbog toga, navode, proces proširenja mora biti potpuno korišćen kao geopolitički instrument.

"Istorija je pokazala da bilateralni i regionalni konflikti mogu na taj način biti prevaziđeni", naglasili su potpisnici.

Ministri zahtevaju uspostavljanje strukturne razmene sa zemljama Zapadnog Balkana, i s tim u vezi bi ministri spoljnih poslova regiona trebalo najmanje dva puta godišnje da budu pozivani na Savet šefova diplomatija EU.

Isto tako bi EU trebalo da vodi stratešku debatu o Zapadnom Balkanu.

Istakli su da je potrebno više poseta zvančnika zemalja članice Unije i predstavnika EU, a ne samo slanje poruka preko ambasadora.

"Pre dvadeset godina je EU na Samitu u Solunu potvrdila pristupnu perspektivu zemljama Zapadnog Balkana. Region Zapadnog Balkana mora i dalje biti visoko na list prioriteta EU", istakao je Šalenberg u izjavi za Kosovo onlajn.

On je podsetio da je Austrija još pre godinu dana predložila da se proces proširenja ponovo oživi postepenom integracijom, a to znači postepenim učešćem u bitnim politikama I programima Unije I ukljucenjem u donošenju odluka, uz povećanje finansijske pomoći.

Šalenberg je naglasio da je Inicijativa otvorena i za druge članice EU, koje žele da se posvete regionu.

"Posebno je važno da građani regiona osete prednosti i koristi proceša približavanja Uniji. U vreme geopolitičkih promena i pojačanog pokušaja uticaja trećih država, važno je da Zapadni Balkan i njegovi stanovnici budu uvereni u prednosti evropske integracije i Evropske unije", objasnio je šef austrijske diplomatije.

Izvor: userbiadaily.rs

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image