Eskobar: Odnos između Srbije i Kosova težak

18.07.2023 10:02

Photo: Kosovo online

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar predstaviće danas izveštaj Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma o angažmanu Amerike na Balkanu.

U dokumentu koji će danas biti tema Komiteta za spoljne poslove, Eskobar je podsetio na tenzije na severu Kosova i pozvao obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su, kako kaže, neophodne za nastavak napredovanja na njihovom evropskom putu.

Specijalni izaslanik SAD je odnos između Kosova i Srbije opisao kao težak i podsetio je da je EU u februaru i martu uz snažnu podršku SAD postigla napredak u Sporazumu o putu normalizacije odnosa i implementacije aneksa koji pruža okvir kroz koji Kosovo i Srbija ispunjavaju svoje obaveze.

Istakao je da je ključni element ispunjavanje obaveza Kosova preuzetih 2013. godine, a to je da se formira Zajednica srpskih opština.

"Ključni element je ispunjavanje obaveza Kosova iz 2013. godine, a to je da se osnuje Zajednica opština sa srpskom većinom. ZSO bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj. Štaviše, Kosovo i Srbija dogovorili su da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. I, što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama", naveo je Eskobar u dokumentu.

Dodao je da od kada su strane postigle te sporazume, bilo je ozbiljnih provokacija, a došlo je i do eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata protiv Kfora, policije i novinara na severu Kosova.

Eskobar u izveštaju navodi i da se politika SAD na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu, a to je nastavak integracije regiona u evroatlantske strukture.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, Eskobar navodi da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ostaje fokusiran na, kako kaže, demontažu Dejtonskog mirovnog sporazuma i državnog ustava.

Dodao je i da SAD ostaju čvrste u podršci Visokom predstavniku u suprotstavljanju pretnjama Dejtonskom sporazumu.

U Crnoj Gori, kako navodi, vidi se obnovljen zamah ka ostvarenju evropske budućnosti, a nedavne predsedničke i parlamentarne izbore ocenio je kao slobodne i mirne.

Ukazao je i da su i Albanija i Severna Makedonija otvorile pregovore o pristupanju EU te da su te dve zemlje solidni partneri u podsticanju normalizacije između Srbije i Kosova i čvrsti saveznici NATO.

Izvor: Kosovo online

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image