Đurić: U SAD postoji rastući konsenzus da je ponašanje Kurtija neprihvatljivo

15.09.2023 09:15

Photo: Kosovo online

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić je rekao povodom sastanka lidera Beograda i Prištine u Briselu da u SAD postoji rastući konsezus oko toga da je ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija neprihvatljivo, prenosi RTV.

"Izuzetno ugledni član Kongresa ispred Demokratske partije, Erik Svolvel je izdao pred rundu razgovora, jedno saopštenje u kome je jasno osudio nasilje nad Srbima na KiM i pozvao prištinske vlasti da omoguće nesmetano učešće Srba u institucijama", izjavio je Đurić za Tanjug.

On je napomenuo da delegacije iz Prištine već duže vreme ne borave u posetama Vašingtonu.

"Kurti se oglušava i o činjenicu da mesecima unazad u Vašingtonu nije primljen na visokom nivou bilo ko od prištinskih zvaničnika. Skrenuo bih našoj javnosti pažnju na činjenicu da je do početka ovakvog Kurtijevog ponašanja Vašington bio uobičajena destinacija za prištinske ministre, premijere, predsednike privremenih institucija", naveo je Đurić.

Đurić je istakao da dokle god međunarodna zajednica ne bude preduzela odlučnije mere prema Prištini neće biti napretka.

"Zaista je činjenica da ponestaje vremena kada je reč o dešavanjima na terenu, jednostavno Kurtijevo ponašanje je toliko iracionalno, destabilizuje ceo region i odvlači fokus od prioriteta kao što su ekonomska saradnja, razvoj i napredak", objasnio je Đurić.

Đurić je povodom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, rekao da vlada veliko interesovanje za ragovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da će zasedanju prisustvovati delgacije iz 192 zemlje.

"Svi oni se grabe za pažnju, za svoje mesto pod suncem, međutim u našem slučaju imamo sreću da je niz poteza i niz razvoja u našem regionu i zemlji doveo do toga da za susrete sa predsednikom Srbije i sa srpskom delegacijom vlada veliko interesovanje", naglasio je Đurić.

On je ocenio da su regionalne inicijative Srbije i aktivnosti poput Otvorenog Balkana privukle pažnju drugih zemalja, kao i činjenica da je u Srbiju došlo više od 65 odsto stranih investicija u regionu.

"Sa druge strane Srbija je mala zemlje po broju stanovnika i možda po BDP-u, iako je on dupliran u odnosu na pre 10 godina, ali ima tradicionalno politički pogled koji prevazilazi granice Evrope. Naša prijateljstva u Aziji, Africi, Latinskoj Americi je nešto što je pozitivna razlika za nas i to nas čini veoma interesantnim sagovornikom u odnosu na sve ostale", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da šira međunarodna zajednica zna da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku.

"Dakle Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku, nije marioneta velikih sila, samostalno i slobodno odlučuje i o trgovinskim i o političkim i o svim drugim pitanjima što nas čini akterom na međunarodnoj sceni možda i značajnijim od pukog broja kvadratnih kilometara koje imamo, ili broja stanovnika", istakao je ambasador Srbije u Vašingtonu.

Prema rečima Đurića, Vučićev govor na zasedanju Generalne skupštine UN-a će se pratiti, ne samo u našem regionu, nego i šire.

"Pozvao bih sve da sa pažnjom prate zbog toga što ovaj programski govor zapravo predstavlja na neki način definiciju naše međunarodne pozicije u periodu između dve sednice Generalne skupštine", ukazao je Đurić.

Dodao je da će u tom govoru biti reči o položaju srpskog naroda na Kosovu, kao i o univerzalnim principima za koje se Srbija zalaže.

"Srbija može da pogleda u oči sve predstavnike UN-a, sve predstavnike država okupljene u sali Generalne skupštine zbog toga što mi naše principe čvrsto držimo, ne prodajemo ih za bilo kakve interese i od osnivanja UN-a vodimo doslednu politiku čiji kontinuitet je prisutan kada je reč i o KiM", zaključio je Đurić.

Izvor: RTV/Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image