Đurić: Srbija ulaže više nego ikad u odnose sa SAD

25.07.2023 09:30

Photo:

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je da je Aljbin Kurti najveću rušitelj albanske pozicije u SAD, koji se ikada javio. Kurti ima antiameričko ponašanje koje je destabilišuće po ceo region.

"Kurti ne samo da nije stekao prijatelje, već je naljutio i one koji su nekada bili prijatelji. Vi ne možete da vidite predstavnike ministara iz Kurtijeve vlade u SAD. Sa druge strane, srpski ministri defiluju Amerikom. Oni ne mogu da odlaze, a mi smo u poslednje tri nedelje imali posetu premijerke Srbije Ane Brnabić, na jednom forumu, poslovnom. Tu su okupljene najveće američke kompanije. Ona je bila počasni gost", rekao je Đurić.

Kako dodaje, te kompanije koje su okupljene lobiraju za srpsko-američke odnose, što je još bolja vest.

"Nikada vidljiviji kontrast! Dok Srbija napreduje, i ovde na terenu, ona i u Americi ostavlja dobar trag. Imamo dupliran ekonomski rast. Ukupna vrednost svega što proizvedemo je duplo već. Jačamo veze, gradimo puteve", nabrajao je ambasador i nastavio.

"Ne treba da potcenimo ulogu i uticaj Kongresa, posebno Senat ima uticaj na spoljnu politiku. Oni i te kako utiču na uticanje američke politike i dobro je da se tamo čulo nešto dobro", naveo je Đurić.

Dodao je da ima veliku sreću što služi u vremenu kada Srbija ulaže više nego ikad u odnose sa SAD.

"Srbija danas ulaže više nego ikada od 1917, od kada smo prvi uspostavili misiju. Dobili smo u Vašingtonu dve prelepe zgrade, jedna je nova zgrada srpske ambasade koja je na kilometar od Bele kuće. U zgradi u kojoj je Ambasada sedeo je državni sekretar SAD. Nijedna ambasada nema tako dobru lokaciju. Otvaramo i zgradu državne rezidencije u Vašingtonu. Ono što je mnogo značajnije od fizičkih objekata je što smo udahnuli novi život srpskom narodu tamo", zaključio je Đurić.

Izvor: Kosovo online

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image