Đurić dogovorio bratimljenje kalifornijske vinske regije Livermor sa jednim od srpskih vinskih regiona

18.11.2023 11:33

Photo: Društvenem mreže

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić boravio je u radnoj poseti saveznoj državi Kaliforniji gde je u razgovoru sa načelnikom kalifornijskog okruga Alamida Dejvidom Haubertom govorio i o aktuelnom sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana", a u tom kontekstu, na sastanku je dogovoreno bratimljenje čuvene kalifornijske vinske regije Livermor i jednog od srpskih vinskih regiona.

Đurić je preneo da je Beograd po drugi put domaćin međunarodnog sajma vina, hrane i turizma pod nazivom „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ koji je ove godine okupio više od 600 izlagača iz skoro 30 zemalja.

Poseta ambasadora Đurića Kaliforniji bila je u cilju dalje promocije i proširenja saradnje Srbije i SAD u oblasti privrede, informaciono-komunikacionih usluga i tehnologija, saopštila je Ambasada Srbije u SAD.

Đurić je obišao sedišta kompanija „Tesla“ i "Rivijan", čije je rukovodstvo istaklo posebno zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i poslovanjem u Srbiji, kao i kvalitetom i obrazovnim profilima radne snage u Srbiji, ukazavši da se njihov najveći razvojno-istraživački centar u Evropi nalazi upravo u Beogradu.

"Ponosni smo na činjenicu da je naša zemlja prepoznata kao najveći centar za tehnološki razvoj u regionu. Ne postoji ništa što država Srbija neće učiniti da privuče i zadrži vodeće svetske tehnološke kompanije", rekao je tom prilikom Đurić, a navedeno je u saopštenju.

Na marginama sastanka u okviru APEC foruma, koji je ove sedmice u San Francisku okupio najveće svetske lidere, ambasador Đurić učestvovao je na posebnoj manifestaciji "Najbolje iz Kalifornije" u organizaciji kongresmena Erika Svolvela.

"Uzlazni trend privredne saradnje naših dveju država nastavlja se zahvaljujući očuvanoj stabilnosti krucijalnih ekonomskih pokazatelja Srbije, zbog čega naše tržište uživa poverenje i potrošača i investitora. Odgovornom politikom predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, naša zemlja jedna je od retkih koja je, naročito u poslednjih nekoliko, na globalnom planu, izazovnih godina, uspela da ostvari kumulativni realni rast BDP-a od oko 9,5 odsto, zatim rekordne prilive stranih direktnih investicija, kao i nastavak rasta zaposlenosti i zarada u privatnom sektoru“, podvukao je Đurić.

Ambasador Đurić sastao se i sa predsednicom Privredne komore Silicijumske doline Harbir Batijom, koju je je upoznao sa makroekonomskim kretanjima u Srbiji, posebno ukazavši na značajan rast robne razmene između Srbije i SAD, koja je u 2022. godini bila u rekordnom iznosu od 1,2 milijarde dolara, navodi se u saopštenju.

Đurić se susreo i sa predstavnicima organizacije "Srpski preduzetnici", koja već sedam godina okuplja najuspešnije preduzetnike srpskog porekla u Americi i promoviše srpsku privredu i industriju na teritoriji SAD.

Izvor: Kosovo online

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image