Šole nominovan na novu funkciju, neće više biti savetnik za Zapadni Balkan

26.07.2023 08:27

Photo:

Derek Šole više nije specijalni savetnik u američkom Stejt Departmentu zadužen za region Zapadnog Balkana.

Entoni Blinken, državni sekretar SAD, čestitao je na svom Tviter nalogu novo imenovanje Šolea na funkciju podsekretara za politiku u okviru Sekretarijata za odbranu. Smenom Šolea, znači da Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara, ostaje za sada jedini izaslanik SAD za Balkan.

“Čestitke prijatelju na nominaciji. Derek je bio ključni član i lider mog tima. Potvrda njegove nominacije biće velika dobit Sekretatijata za odbranu. Naša nacija imaće brojne koristi od njegovog posvećenog službovanja”, objavio je Blinken na Tviteru.

U svojoj objavi Šole je naznačio da mu je bila čast da sarađuje sa Blinkenom i timom u okviru Stejt departmenta.

“Počastvovan sam prilikom da se vratim u Sekretarijat za odbranu i sarađujem sa sekretarom na bezbednosti naše nacije. Radujem se saradnji sa Senatom na potvrdi nominacije”, napisao je Šole na Tviteru.

Šole na novu funkciju odlazi sa mesta savetnika za spoljnu politiku u okviru Stejt departmenta.

Od 2012. do 2015. bio je izvršni potpredsednik za bezbednosnu i odbrambenu politiku u nemačkom Maršal fondu u Sjedinjenim Državama, preneo je Glas Amerike.

Pre toga bio je angažovan kao pomoćnik američkog sekretara za odbranu zadužen za poslove iz oblasti međunarodne bezbednosti. U najvećoj meri bavio se američkom odbrambenom politikom koja je obuhvatala Evropu, NATO, Bliski istok, Afriku i zapadnu hemisferu tokom mandata sekretara Leona Panete i Čaka Hejgela.

U nekoliko navrata bio je deo međunarodnih diplomatskih delegacija i inicijativa čija je svrha intenziviranje dijaloga Kosova i Srbije i promovisanje procesa integracija.

Izvor: Danas

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image