CNN: Američki nacrt rezolucije o Gazi poziva na prekid vatre i puštanje talaca

06.03.2024 10:28

Photo: Vikipedia

SAD su danas prosledile novi, izmenjeni nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se poziva na hitan privremeni prekid vatre u Gazi i oslobađanje svih talaca, rekao je diplomata UN, koji je za CNN potvrdio sadržaj teksta.

Treća izmena nacrta podrazumeva "sporazum o hitnom prekidu vatre u Gazi u trajanju od otprilike šest nedelja, zajedno sa oslobađanjem svih talaca kada se strane dogovore“, navodi se u primerku dokumenta koju je video CNN i koju je potvrdio diplomatski izvor UN.

U svom najnovijem nacrtu, SAD su naglasile podršku privremenom prekidu vatre kako bi se "intenzivirali diplomatski i drugi napori usmereni na stvaranje uslova za održivi prekid neprijateljstava i trajni mir“.

Vašington tvrdi da planira da ostavi prostor za pregovore o najnovijem nacrtu i da neće žuriti sa iznošenjem takvog predloga na glasanje, navodi diplomatski izvor.

Raniji nacrti američke rezolucije pozivali su na "privremeni prekid vatre u Gazi što je pre moguće“, što je rešenje koje nije zadovoljilo većinu drugih članica Saveta bezbednosti.

SAD, koje teže da podrška Saveta bezbednosti UN prekidu vatre bude povezana sa oslobađanjem talaca koje Hamas drži u Gazi, tradicionalno su štitile Izrael, svog najbližeg bliskoistočnog saveznika, od akcija UN.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova u korist i bez ulaganja veta bilo koje od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, uključujući, osim SAD - Francusku, Britaniju, Rusiju i Kinu.

SAD su na prethodne tri sednice Saveta bezbednosti UN o rešenju sukoba u Gazi stavile veto na predlog rezolucije i prekidu vatre, naglašavajući ono što Vašington naziva pravom Izraela da se brani nakon napada Hamasa 7. oktobra, podseća CNN.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image