Centralna komanda: U vazdušnom udaru SAD ubijen lider Islamske države u Siriji

10.07.2023 13:37

Photo:

U američkom vazdušnom udaru ubijen je vođu Islamske države u istočnoj Siji, saopštila je u nedelju Centralna komanda SAD (CentKom).

U saopštenju CentKoma se navodi da je vazdušni napad u kojem je ubijen Usama al-Muhadžir izveden u petak.

"Jasno smo stavili do znanja da ostajemo posvećeni porazu ISIS-a u celom regionu", rekao je general Majkl "Erik" Kurila, komandant Centralne komande SAD, koristeći akronim za terorističku grupu. "ISIS ostaje pretnja, ne samo za region već i šire".

U saopštenju se dodaje da će operacije protiv Islamske države, "zajedno sa partnerskim snagama u Iraku i Siriji, nastaviti da postižu trajni poraz grupe".

CentKom je takođe saopštio u nedelju da nema naznaka da je bilo koji civil ubijen u vazdušnom napadu u petak. Koalicione snage, međutim, procenjuju izveštaje o povređenom civilu.

Udar na Islamsku državu u petak "izveli su isti MK-9 (dronovi) koje su... uznemiravali ruski avioni u susretu koji je trajao skoro dva sata", navodi se u saopštenju CentKoma.

Rusija je ključni saveznik režima sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Na svom vrhuncu 2014. godine, Islamska država je kontrolisala jednu trećinu Iraka i Sirije. Ekstremistička grupa je razbijena u obe zemlje, ali njeni pipadnici nastavljaju da vrše napade.

Izvor: Glas Amerike

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image