Čadež: Srbija u kriznim vremena pokazala otpornost i fleksibilnu ekonomiju

05.12.2023 12:53

Photo: RTV/Tanjug

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je danas da se Srbija u kriznim vremenima pokazala kao otporna zemlja sa fleksibilnom ekonomijom, a da zelena tranformacija i digitalizacija predstavljaju najveće izazove za očuvanje konkurentnosti domaće privrede.

Čadež je na zajedničkoj sednici Skupštine i Upravnog odbora PKS rekao da je Srbija sačuvala makroekonomsku stabilnost, i da se priliv stranih direktnih investicija konstantno uvećava.

Naglasio je da je Srbija izgradila poslovni ambijent u koji se može kontinuirano ulagati.

"Kreditni rejting je BB+ sa stabilnih izgledom, a inflacija je značajno usporena. Indikatori su realan rast BDP-a od 2,5 odsto u 2023. godini, sa četiri, pet procenata u srednjem roku", rekao je Čadež.

Istakao je da je stopa nezaposlenosti na kraju trećeg kvartala 2023. iznosila devet odsto i da je izrazito niska.

"Sificit u razmeni usluga je prešao dve milijarde evra od januara do septembra 2023. godine sa velikim uticajem IT sektora", naveo je on.

Nadamo se da će iz evro zone kod nas stići trend koji će normalizovati visoke kamatne stope.

Čadež je najavio da nas u 2024. godini očekuju velike poslovne prilike, i da će Ekspo 2027. doneti velike investicije u infrastrukturu,

Ukazao je i na značaj novih sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, UAE i Egiptom.

Čadež je rekao da zelena transformacija postaje imperativ, jedan od najvećih za očuvanje konkuretnosti srpske privrede, a da je ublažavanje klimatskih promena jedan od vrhunskih ciljeva globalnih ekonomija uključujući Srbiju.

U svečanom delu sednice Skupštine uručene su nagrade PKS-a za ovu godinu privrednicima i kompanijama koji su se svojim radom, angažovanjem i rezultatima istakli kao najuspešniji i najbolji lideri, nosioci privrednog razvoja Srbije, kao i nagrade "Prijatelj porodice 2023“ kompanijama koje su u okviru svoje delatnosti na najbolji način uskladile rad i roditeljstvo, odnosno poslovne i porodične obaveze svojih zaposlenih.

PKS je dodelila godišnje nagrade najboljim i najuspešnijim poslovnim liderima, kompanijama koje su ostvarile značajan poslovni uspeh kao i posebne nagrade za doprinos privrednom i društvenom razvoju.

Nagrade su dobili potredsednik "MK Holdinga" Aleksandar Kostić, Boban Milošević iz firme "Milošević" iz Kruševca, Branko Ninković iz "Sani grupe" iz Šapca, Diana Gligorijević suosnivačica "Telegrupe", Dragan Marković iz "Triglav osiguranja", Dragan Tomić iz firme "Tomić auto 034" iz Kragujevca i drugi.

Nagrada za poslovni uspeh su dobili "Alumil yu industry" iz Nove Pazove, "Autoflex livnica", iz Čoke, "Raca" iz Zrenjanina, "Tehnograd inženjering" iz Kraljeva, "Froneri adriaic" iz Starih Banovaca, "HBIS group serbia iron and steel" iz Beograda, "Inberg" iz Boljevaca, "Leon conditors" iz Vranja, "Serbia Zijin mining" iz Bora, i drugi.

Takođe, posebne nagrade su urečene kompaniji "Alta pay" iz Beograda i Tehnološko metaluškom fakultetu univerziteta u Beogradu.

Priznanje "Prijatelj porodice 2023" u kategoriji velika privredna društva dobili su "Generalli osiguranje", "Banca Intesa", "Nestle Adriatic", "Koncern Bambi" i "Nelt Co d.o.o.". U kategoriji privredna društva sa većinskim učešćem Srbije nagrađen je Telekom Srbije.

Takođe, nagrade su uručene i u kategoriji mala i srednja privredna društva.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image