Brnabić: Vlada Srbije inicijativom Otvoreni Balkan želi da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga

16.07.2023 11:11

Photo:

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da Vlada Srbije inicijativom Otvoreni Balkan želi da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga, kako bi svima u zemlji olakšala svakodnevni život i trgovinu, kako bi povećali standard građana.

"U okviru inicijative Otvoreni Balkan mi već imamo važne rezultate, a kada je premijer Dmitar Kovačevski bio u Srbiji videli smo ogromno povećanje međusobne robne razmene", rekla je Brnabić.

Ona je obišla prodajno mesto Open Balkan - elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji u društvu predsednika Vlade Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog i resornih ministara za saobraćaj, Goranom Vesićem i Blagojem Bočvarskim.

Brnabić je istakla da trenutno tag za jedinstvenu naplatu putarine može da se koriste samo za putnički saobraćaj, a da će od petka biti omogućen i za kamione i privredu.

"U 2022. 1,48 milijarde evra robne razmene. Srbija je izvezla nešto manje od milijarde, a Severna Makedonija nešto više od 500 miliona. Mnogo je veće povećanje bilo na strani Severne Makedonije, više od 56, a na našoj strani 16 odsto. Inicijativa Otvoreni Balkan je za sve stranke dobra stvar", navela je premijerka.

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji profunkcionisao je početkom jula.

Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama.

Ministar saobraćaja Severne Makedonije Blagoj Bočvarski danas je, na promociji integrisane naplate putarine Otvoreni Balkan na prelazu Preševo, izrazio zadovoljstvo što se izvorna inicijativa Srbije i Severne Makedonije pretvara u realnost, i što može biti primer ne samo za region, već i za sve ostale evropske države.

"Drago mi je što jedna izvorna incijativa naše dve države prerasta u realnost, a to je politka povezivanja", rekao je Bočvarski u Preševu na mobilnom prodajnom mestu Open Balkan - ETC - elektronska naplata putarine, koju obilazi sa delegacijom na čijem čelu su predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije, Ana Brnabić i Dmitar Kovačevski.

Ministar saobraća je izrazio zadovoljstvo što u Severnoj Makedoniji više od 30 procenata naplate putarine već ide preko elektronskog sistema i bezgotovinksog plaćanja.

"Ova naša izvorna politika povezivanja primer je ne samo za region, već i za sve ostale evropske države. Nastavićemo da radimo zajedno sa ministrom za saobraćaj Srbije na dobrobiti naših građana i transportnih kompanija", rekao je Bočvarski.

On je izrazio zadovljstvo što od onoga što se radi u okviru incijative Otvoreni Balkan, već danas građani mogu da uživaju plodove.

Promociji integrisane naplate putarine Otvoreni Balkan prisustvovao je i ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji će zajedno sa Bovčvarskim obići danas i naplatnu stanicu Romanovci u Severnoj Makedoniji.

Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama.

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji profunkcionisao je početkom jula, a da bi vozači mogli da koriste tag uređaj, neophodno je da urade njegovu prekonfiguraciju što se obavlja u šest koraka.

Izvor: RTV/Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image