Blinken: Momentalna deeskalacija na severu Kosova

27.06.2023 10:22

Photo:

Državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao o važnosti deesakalcije tenzija i povratku dijalogu.

Blinken je u objavi na Tviteru naveo da je tokom razgovora sa Vučićem pozdravio odluku o oslobađanju trojice kosovskih policajca.

"Razgovarao sam sa predsednikom Srbije Vučićem da bi podvukao važnost momentalne deeskalacije tenzija. Pozdravljam oslobađanje kosovskih policajaca i nastavljamo da snažno podržavamo plan EU u tri tačke kao najbolji put napred", istakao je Blinken.

Takođe, Blinken dodaje da je i od Kurtija tražio da se sprovedu tri tačke plana EU o smirivanju situacije na severu Kosova.

"Razgovarao sam sa premijerom Kosova da podstakne deeskalaciju na severu Kosova i hitan povratak dijalogu koji vodi EU. Plan EU u tri tačke je put napred", poručio je Blinken.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Blinken je tokom razgovora sa Vučićem ponovio da "odgovorni za napade na Kfor moraju da odgovaraju" i pozvao Srbiju da odmah preduzme korake za sprovođenje obaveza iz sporazuma o normalizaciji, dok je u razgovoru sa Kurtijem poručio da gradonačelnici opština na severu svoju funkciju obavljaju sa drugih lokacija.

Izvor: Kosovo online

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image