Svetske berze: Volstrit trijumfalno okončao prvu polovinu godine

03.07.2023 10:52

Photo: Kosovo online/printskrin

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su protekle sedmice rast od oko dva odsto, mereno svim najvažnijim berzanskim pokazateljima, čime se i onako zavidan rezultat iz prve polovine godine dodatno popravio.

Tako je indeks tehnoloških akcija Nasdaq skočio 31,7 odsto u prvih šest meseci, što je njegovo najbolje prvo polugođe još od 1983. godine. Indeks S&P 500 porastao je 15,9 odsto, dok je najtradicionalniji berzanski pokazatelj, Dow Jones, ojačao u periodu januar-jun svega 3,8 odsto.

Talas optimizma naročito je bio snažan poslednjeg trgovačkog dana u petak, kada su objavljeni inflatorni podaci mereni indeksom troškova lične potrošnje (PCE). Ovaj pokazatelj koji Fed vidi kao najbolju meru inflatornih kretanja porastao je 0,1 odsto mesečno odnosno 3,8 odsto godišnje što je njegova najniža vrednost od aprila 2021. godine. Bazni pokazatelj, iz koga su isključene volatilnije stavke kao što su hrana i energenti, porastao je 0,3 odsto na mesečnom nivou odnosno 4,6 odsto godišnje.

Iako su podaci o inflaciji pokazali nastavak opadajućeg trenda, i dalje su iznad dugoročnog targeta Fed-a od dva odsto. Čelnik Fed-a, Pauel, saopštio je tokom sedmice da je malo verovatno da se ovaj nivo dostigne u narednih nekoliko godina.

S druge strane Atlantika, inflacija je pala na 5,5 odsto sa 6,1 odsto u maju, što je sedmi put u poslednjih osam meseci kako se beleži silazni trend. Međutim, bazna inflacija, koja isključuje cene hrane i energenata, popustila je tek na 6,8 odsto sa 6,9 odsto prethodnog meseca. Usluge su bile jedina kategorija u kojoj je zabeležen rast cena sa 5,0 na 5,4 odsto, što pokazuje spremnost potrošača da i dalje troše usled jakog tržišta rada, a uprkos visokim troškovima zaduživanja.

Na korporativnom planu, NIKE je objavio kvartalne rezultate poslovanja koji su uprkos značajnom oporavku prodaje u Kini u fokus stavili i dalje visok nivo zaliha. Investitori su posebno razočarani najavama uprave da bi i tekuća fiskalna godina koja je počela u junu mogla biti obeležena promotivnim prodajama te bi se profitabilnost kompanije mogla tek neznatno popraviti. Uprava ovog najvećeg proizvođača sportske opreme na svetu očekuje rast prodaje u fiskalnoj 2024. godini u rasponu od 4-6 odsto.

Izvor: RTS/agencije

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image