Manji broj kašnjenja i otkazivanja komercijalnih avio letova u SAD

02.07.2023 12:01

Photo:

Putnici avio-kompanija koje su ove nedelje imale desetine hiljada kašnjenja letova zbog vremenskih neprilika, dobili su predah od putnih komplikacija, ali i novi razlog za brige zbog mogućih poremećaja u novim bežičnim 5G sistemima, koji se postavljaju u blizini velikih aerodroma.

U subotu je vladala zabrinutost da li će 5G signali ometati elektronsku opremu aviona, posebno uređaje sa radio talasima za precizno merenje visine na kojoj leti avion, koji su kritični tokom sletanja u uslovima slabe vidljivosti.

Broj kašnjenja i otkazivanja letova opao je u odnosu na prethodne dane ove nedelje, navodi se u analizama službe za praćenje letova FlightAvare, prenosi AP.

Prema podacima FlightAvare tokom perioda od 28. do 30. juna, u proseku je otkazan 1.751 let i odloženo ih je više od 32.600.

Od subote popodne, stopa otkazivanja letova u SAD iznosila je oko 1 odsto, navodi Flightradar24, druga služba za praćenje avio-saobraćaja.

Portparol Flightradara24 Jan Petčenik naveo je u e-poruci agenciji Asošiejted pres, da bi novi talas lošeg vremena mogao da izazove probleme na aerodromima na istočnoj obali SAD, kasnije tokom dana.

Američka Federalna uprava za avijaciju takođe je upozorila putnike da bi loši vremenski uslovi na istočnoj obali mogli da utiču na letove.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image